I greške su deo života - Men`s Health

I greške su deo života

Pre nekoliko godina našao sam se u neobičnoj galeriji i lutao po njoj oko sat vremena, tu su se prodavali ćilimi, radovi Navaho indijanaca. U stvari, ćilimi su čak bili i više nego neobični.

Vlasnik, kolekcionar, interesantan i čudan čovek po imenu Džejmi Ros, sakupljao je Navaho ćilime sa engleskim slovima i celim rečenicama, utkanim u uzorku.

Sigmund Frojd: Podsvest i njena moć na čoveka

Moju pažnju je privuklo nekoliko uzoraka i pitao sam ga da mi kaže kako su ovi ćilimi došli u njegovu galeriju.

Džejmi je jedan od onih ljudi koji mogu da daju na kratko površno pitanje smiren i promišljen odgovor, do deset minuta. Nisam imao ništa protiv, pošto nigde u tom trenutku nisam žurio.

On mi je ispričao i objasnio mnoge zanimljive stvari … Ali najviše od svega me je zapanjio i pogodio u dušu jedan njegov odgovor. Primetio sam da mnogi ćilimi u tkanju imaju vidljive male greške, i pitao sam ga zašto su ih njihovi majstori ostavili? Upadalo je u oči odstupanje od uzorka, slučajne linije i uzorci, pomalo su odstupali od uzorka u poređenju sa drugim ćilimima.

Ros je rekao da za to ima mnogo objašnjenja. Jedan od najpoznatijih je da Navaho indijanci namerno tkaju nepravilnosti u crtežu ćilima, da podsete sami sebe na nesavršenost ljudske prirode. Isti takav stav se nalazi u japanskoj umetnosti vabi-sabi.

LJUDSKE EMOCIJE: 5 najboljih knjiga iz oblasti psihologije

Ali njemu samom je bliže drugo objašnjenje. Nije stvar u tome da Navaho specijalno prave greške u tkanju. Već namerno ne žele da se vrate i isprave ih.

Rekao je da se Navaho indijanci prema greškama odnose kao prema trenucima u vremenu. Ako nismo u mogućnosti da promenimo vreme, zašto da pokušavamo da ispravimo grešku, koja se već dogodila? Greška je već utkana u vreme. Korisno je setiti se toga kada se okrećete unazad.

Pročitajte i  Budite najveći frajer 2019. godine

Svoju ideju je razvio dalje i naveo primer penjanja na planinu. Kada se penjemo prema vrhu, na putu obavezno pravimo pogrešne korake i spotaknemo se. Ali produžavamo da idemo. Ne zaustavljamo se i ne vraćemo se na početnu tačku, ako smo se negde spotakli i pali, i negde pošli pogrešnim putem i skrenuli sa puta. Produžavamo da idemo.

Pročitajte i Budite pozitivan muškarac!

Nemoguće je izbrisati pogrešan korak. On se već desio, i to je deo penjanja …

Ako uspeš da stigneš do vrha, ne posmatraš penjanje sa svim njegovim grešakama neuspehom. Isto tako, ni Navaho indijanci ne misle da je ćilim sa nekoliko pogrešnih uboda neispravan. Ako je ćilim završen, znači da je uspeo. I što je još važnije, ćilim sa nekoliko neispravnih uboda je istinski, pravi ćilim.

Izvor: bebamur

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *