Šerpas sa krova sveta (VIDEO) - Men`s Health

Šerpas sa krova sveta (VIDEO)

Kami Rita stigao je na vrh jutros s timom stranih planinara i drugim vodičem Šerpasom, i već se bezbedno vraćaju nazad u niži kamp, rekao je zvaničnik Vlade Nepala Gjanendra Šresta u baznom kampu. Medju ženama je rekord oborila Lakpa Šerpa koja se popela s kineske strane.

Rita (48) je među trojicom ljudi, sve nepalskim šerpasima, koji su dosad držali rekord od 21 uspešnog penjanja na vrh visok 8.850 metara.

Pre polaska na Everest Rita je rekao za Asošijetid pres da želi da se popne na tu planinu najmanje 25 puta.

Pročitajte i Kako planinarenje utiče na duh i telo?

Planinarenje je u njegovoj porodičnoj tradiciji. Njegov otac je bio medju prvim profesionalnim vodičima pošto se Nepal otvorio za strane alpiniste 1950. godine. Njegov brat se popeo na Everest 17 puta, a većina njegovih muških rodjaka se popela na tu planinu najmanje jednom.

Kami Rita se prvi put popeo na Everest sa 24 godine i od tada se peo skoro svake godine. Takodje se peo na drue visoke vrhove u regionu, uključujući K-2, Čo-Oju, Manaslu i Loce. Na jesen, on vodi planinare na niže vrhove u Nepalu. Druga dvojica po broju penjanja na Everest su takodje Šerpasi.

Ber Grils: 5 fitnes saveta čoveka koji je osvojio Mont Everest

Apa (58) penzionisao se 2011. i preselio u američku saveznu držvu Jutu. Furba Taši (47) prestao je da se penje na visoke vrhove 2013, ali i dalje radi u baznom kampu na Everestu, pomažući u organizovanju ekspedicija. Šresta je rekao da se Lakpa Šerpa takodje krenula da se spušta. Ona veći deo godine živi u američkoj saveznoj državi Konektikat i ima sina i dve ćerke.

Pročitajte i  Filmski nastavak kultne serije

Očekuje da bi danas moglo da se na vrh popne desetak planinara, pošto je dobro vreme, rekao je vladin zvaničnik Šresta. Put do vrha otvorio je tim vodiča Šerpasa ranije ove nedelje. Više od 340 stranih planinara u pratnji nekoliko lokalnih vodiča pokušava da se popne na Everest ovog meseca.

Izvor: beta.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *