STAR WARS WORLD: Najbolja i najlošija ostvarenja u istoriji franšize - Men`s Health

STAR WARS WORLD: Najbolja i najlošija ostvarenja u istoriji franšize

Kako nam se bliži premijera filma o avanturama mlađanog Han Soloa i stižu najave da bi film o Obi Van Kenobiju možda mogao da ima premijeru već 2020 ne bi bilo loše se podsetiti do sada izašlih filmova iz Star wars franšize. Svaki fan Star warsa ima svoju listu ali ćemo dati listu od 5 filmova – od najgoreg ka najboljem.

5. STAR WARS EPISODE I: THE PHANTOM MENACE

Po mišljenju svih – i fanova i stručnjaka ovo je ubedljivo najgori film franšize. Plus daje činjenica da je Luksa ovim filmom vratio Star wars u život. Tu su i vizuelni efekti, kul negativac (Dart Maul), novi svetovi i neprijatelji, letelice… Međutim, sve ostalo škripi. Pauza koju je Lukas napravio između Return of Jedy i The Phantom Menace bila je prevelika i magija koja je pratila prvu triologiju je izgubljena a on se nije najbolje snašao u ulozi reditelja. Gluma je takođe kritikovana kao neuverljiva, ni na tragu orginalnoj triologiji iako je Lukas okupio talentovane glumce. Najslabiji deo filma je priča, i gledaoci koji su želeli žarko da saznaju kakvi su bili počeci Dart Vejdera su ostali razočarani. U nekim delovima filma se ne dešava ništa… Ili barem ništa bitno a onda su tu delovi koji su pretrpani akcijom dok se na neka važna pitanja ne odgovara. I naravno, tu je Džar Džar Binks, najnajneomiljeniji lik franšize, za kog se svi prave da nikad nije ni postojao.

Neobičan pogled na nauku: Najčešće filmske greške u “saj-faj” ostvarenjima

4. STAR WARS EPISODE VII: THE FORCE AWEKENS

Gromoglasno najavljivan, sedmi deo franšize je izneverio gotovo svako očekivanje. Kao i The Phantom Menace, The Force awekens je vizuelno prelep, čak možda i najlepši deo sage ali problemi počinju da se gomilaju od samog početka. Najpre, film je maltene rimejk Episode VI, samo sa novim junakom, pardon junakinjom i radnjom koja se dešava 30 godina posle radnje originalnog filma. Svetovi, oružija, vanzemaljci podsećaju ili jesu ono što smo već videli ranije i mada se to može svideti fanovima originala, izgubila se osobenost Star wars filmova koji su uvek donosili nešto novo. Likovi su bledi, bez dubine a najgora sudbina zadesila je glavnu junakinju i njenog opomenta. Suočimo se sa istinom – Rej nije Luk a Kajlo Ren nije Dart Vejder. Smrt Hana Soloa, koja je po mnogima bila nepotrebna za razvoj priče je razbesnela fanove takođe nije doprinela uspehu filma.

Pročitajte i  Oglasi u Norveškoj: Traže se parovi koji će imati seks na malim ekranima

3. STAR WARS EPISODE VI: RETURN OF THE JEDI

Poslednji deo originalne triologije, Return od Jedi je i voljen i kuđen u isto vreme. Film je imao mnogo zaista epskih epskih momenata – borba na Tatuinu, jurnjava kroz šume Endora, poslednji sukob Darta Vejdera i Luka, uništenje Zvezde smrti 2… Među širom publikom šesti deo je je doživeo veliku popularnost. Fanovi pak, zameraju Lukasu na zaokretu ka komercijalnom – ubacivanje Evoksa po mnogima je bila velika greška a ni kraj koji gotovo da je hepi end nije naišao na previše pohvala sa njihove strane. Ipak, film ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Filmovi za sva vremena: 12 najboljih ostvarenja po izboru Kventina Tarantina

2. STAR WARS EPISODE V: EMPIRE STRIKE BACK

Po mnogima možda najbolji film film franšize, Empire strikes back je doneo gledaocima odličnu priču, nabijenu akcijom, i mnogo noviteta a pojedine scene, kao borba sa AT hodačicama na ledenoj planeti Hot su raspaljivale maštu mnogim generacijama. Razvoj likova je primetan u odnosu na prvi deo triologije i savršeno se uklapa u ostatak radnje. Ono što je minus ovo gotovo savršenom filmu je možda i previše mračna priča što je pokvarilo celokupni utisak.

Saznajte i 9 zanimljivosti koje niste znali o Betmenu

1. STAR WARS EPISODE IV: A NEW HOPE

Apsolutan klasik, u svakom smislu. Iako su 1977. svi bili skeptični, Lukas je uspeo da ovim filmom napravi revoluciju i da žanr space opere, rezervisan za mali krug fanova učini mejnstrimom. The new hope je imao izvanrednu priču, prepoznatljive likove (skoro svako zna ko je Dart Vejder) radnju koja je bila izbalansirana, bez padova u kvalitetu i bez delova u kojima se nije dešavalo ništa. Uz to, prvi deo franšize je gledaocima ponudio jedan potpuno novi svet, koji će uticati na mnoge autore SF i mnoge reditelje – jednostavno, Lukas je svima dao domaći zadatak. 

S.B.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *