Top 10 najpopularnijih superheroja! - Men`s Health

Top 10 najpopularnijih superheroja!

10. SPAWN

Spawn je kreacija Toda MekFarlana. Iako Spawn nije toliko poznat među širom publikom (pa zato zauzima tek deseto mesto na našoj listi) strip čiji je on je junak ima impozantnu dužinu izlaženja i zauzima visoko mesto među stripovima o pojedinačnim strip junacima . Pravo ime Spawna je Al Simons i nekada je bio najbolji vojnik i atentator koji je radio za Američku vladu. Međutim, život je završio izdan i ubijen od strane sopstvenih ljudi. Ipak, njegova priča je tu tek počela. Sklopivši pakt sa demonima, Al Simons se vraća na Zemlju, preobražen u biće koje više nalikuje demonu nego čoveku. Pravi porod Pakla.

9. CAPTAIN AMERICA

Kapetan Amerika je kao lik imao dugačak put. Kreiran tokom Drugog svetskog rata, bio je ekstremno popularan tokom rata pošto se sve vreme borio protiv nacista. Sper moći je dobio kada je tokom istraživanja dobio serum koje su mu omogućile da se od skromnog vojnika Stiva Rodžersa preobrati u živo oličenje slobode – Kapetana Ameriku. Ipak, popularnost mu je veoma opala posle poraza Nacističke Nemačke. Dosta dugo je strip životario da bi mu popularnost vratila u Srebrno doba stripa kada je postao član Avengersa. Simbol kapetana Amerike je štit, napravljen od neuništive legure.

8. THOR

Vikonški bog groma ušao je u svet stripskih superheroja u Journey into Mystery br.83 u avgustu 1962. Kreatori Tora su Lari Liber i Džek Kirbi. Tor (Thor) je jedan od nekoliko moćnih bića koje prebiva u magičnom svetu nazvanom Asgard. Tor je stekao popularnost zbog svog kul iako retro kostima i naročito zbog svog magičnog čekića. Kao i Kapetan Amerika, Tor je član Avengersa i poseduje moć da upravlja olujom. Posle Odinove smrti, on je nasledio Odinovu moć postavši još snažniji.

7. IRON MAN

Bogati industrijalac Toni Stark pretrpeo je ozbiljne povrede kada je bio kidnapovan od strane terorista koji su tražili od njega da im napravi oružje za masovno ubijanja. On je naprotiv, uspeo da ih pređe i napravi umesto oružija specijalni oklop pomoću koga je uspeo da pobegne iz zatočeništva. Uz pomoć oklopa Toni Stark postaje Iron Man i počinje borbu protiv zla. Iron men je prilično popularan u svetu superheroja a popularnost mu je naglo skočila posle dva uspešna holivudska filma.

6. HULK

Tokom eksperimenta sa gama bombom koju je lično dizajnirao za američko ministartstvo odbrane, atomski fizičar Brus Baner uskače u opasnu zonu da bi pomogao zalutalom detetu. Iako je uspeo da spase dečaka, Rika Džonsa, Brus je ozračen velikom dozom gama energije. Iako je trebao da umre, Brus se umesto toga transformisao u destruktivnog džina nazvanog Halk. Halk je ubrzo stekao ogromnu armiju fanova. Razlog nije samo zbog kul dizajna i akcije kojem je stip nabijen već i zbog odlične priče. Halk je naime deo ličnosti Brusa Banera koja se oslobodila posle gama zračenja a Brusov odnos sa Halkom je embivalentan – nešto kao superherojski Dr Džekil i Mr Hajd.

5. WONDER WOMAN

Wonder women je prva i najpoznatija superjunakinja. Stvorena 1941., od strane Vilijama Molrtona Marstona, njen lik je baziran na grčkoj mitologiji i legendi o Amazonkama. Autor je tvrdio kako je ona stvorena kao feministički ideal ljubavi, mira i seksualne ravnopravnosti u svetu punom muške mržnje” Wonder womwn se pojavila prvi put u All Star comics br. 8 i tad je njena popularnost samo rasla. Postala je uzor mnogim devojčicama pošto može da sredi bilo kog muškog neprijatelja. Posle serije iz 70-tih gde je igrala Linda Karter, Wonder Women je postala i san mnogih dečaka.

Pročitajte i  Seks produžava vaš život

4. SUPER MAN

Supermen je bio prvi veliki strip superjunak. Bez uspeha Supermena teško da bi imali priliku da čitamo o Betmenu,Spajdiju i drugim. Prvo pojavljivanje Supermen je imao u Action Comics br.1 u junu 1938. Stvoren od strane Džerija Sigela i Džoa Šustera Superenova popularnost je postojano rasla tokom decenija. Pojavljivao se u radio emisijama, crtanim filmovima, stripovima, filmovima i video igrama. Njegov kostim, iako danas prilično retro je takođe uveo standarde u svet superheroja i do sada nije kreiran više prepoznatljiv kostim. Jedini problem sa Supermenom je činjenica da je…pa, prejak. Osim izvesnog zelenog minerala Supermen nema slabosti što mu uskraćuje prvo mesto na listi. 

3. WOLVERINE

Wolwerine je bez sumnje jedan od najpopularnijih Marvelovih superheroja i svakako najpoznatiji od ekipe mutanata. U neku ruku antiheroj, u prepoznatljivom kostimu, sa kul kandžama i otporan na svaku povredu Wolwerine je brzo postao miljenik mnogih, posebno onih koji su se osećali buntovno. Njegovo prvo pojavljivanje je bilo 1974 u The Incredible Hulk br.180. Kasnije je postao deo ekupe X mena, a kako mu je popularnost rasla, dobio je i sopstveni strip 1988. Na filmu ga je nabolje tumačio Hju Džekmen – toliko dobro da je pitanje ko će uspeti da se približi tom nivou u nekoj eventualnoj budućoj adaptaciji.

2. SPIDERMAN

Spiderman je Marvelov superheroj br.1 sa armijama vernih fanova, gomilom filmova koji su probili sve rekorde gledanosti i velikim brojem razgrabljernih stripova. Spadjerman je čedo legendarnog Stena Lija i crtača Stiva Ditka a premijerno se pojavio u Amazing Fanatasy br.15 u avgustu 1962. Ujed radioaktivnog pauka, dao je ogromnu moć Piteru Parkeru. Iako potresen tragedijom, pošto je njegov ujak Ben ubijen, Spajdermen nastavlja da se bori protiv zla. Ono sto je kupilo čitaoce je bila dobitna kombinacija akcije, humora, odličnog dizajna likova i ništa manje važno dobra priča. Spajdermen je moćan ali on nije nedodirljiv kao Supermen već običan momak sa ogromnom moći u rukama. A uz tu moć ide i velika odgovornost.

1. BATMAN

Prvi na listi je naravno Betmen. Prvi put se pojavivši u DC comic br 27. u maju 1939, kao kreacija Boba Kejna i Bila Fingera, Betmen je ubrzo postao jedan od najpopularnijih superheroja ikad. Razlog zašto je na prvom mestu naše liste je zato što je Betmen daleko od savršenog junaka kao što je Supermen.. On nema supermoći. On nema mogućnost specijalnog lečenja. On mora da koristi svoje mišiće i svoj mozak da bi se izborio sa pretnjom koja stalno preti građanima Gotama. Betmen je velika mašina za zarađivanje i danas možete da ga nađete maltene svuda a filmovi o Betmenu sigurno će zaraditi mnogo više nego što je u njih uloženo.

S.B.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *