ON SALE: Da li se prodaje legendarni Vembli? - Men`s Health

ON SALE: Da li se prodaje legendarni Vembli?

Finale Stenli Metjuz kupa 1953. godine, pobeda Engleske na Svetskom kupu 1966. godine i igra fudbalske reprezentacije za vreme Evropskog prvenstva 1996. godine, samo su neki od posebnih trenutaka koji su obeležili englesku fudbalsku istoriju. Sve ih povezuje poznati Vembli stadion.

Iako je stari travnjak tokom godina doživeo niz promena, a veliki redizajn započeo je početkom 2000-ih, i dalje je ostao u srcu svakog navijača. Pitanje je hoće li ostati i dalje, posebno nakon najava kako Engleski fudbalski savez razmišlja o prodaji ovog tradicionalnog obeležja engleskog fudbala.

Vreme sporta i razonode: Leo Mesi u japanskom tv šou programu (VIDEO)

Stadionu je konstantno potrebno renoviranje i ulaganje, pa se tako i čini da bi im ponuda u iznosu od 600 miliona funti koju je na sto stavio američki biznismen Šahid Kan, mogla doći kao naručena. Međutim, zašto bi fudbalski savez uopšte prodao ovaj stadion?

Razlog je iz čisto ekonomske prirode. Naime, održavanje i renoviranje koštali su vrtoglavih 800 miliona funti, od čega FA i dalje duguje 140 miliona svojim verovnicima. Veliki napori uloženi su kako bi Vembli sam otplatio svoju obnovu, pa je tako i nastao Klub Vembli, koji godišnje beleži oko 55 miliona funti prihoda. Ali to i dalje nije dovoljno kako bi se platila sva održavanja i rekonstrukcije koje su ovom zdanju potrebni, pa Vemblli i dalje posluje sa gubitkom.

Glavni prigovor prodaji zapravo dolazi iz sentimentalnih razloga, budući da je reč o nacionalnoj znamenitosti poput Big Bena i Bakingemske palate. Istorijski podaci pokazuju kako je Vembli još 1920. godine spašen od rušenja upravo zahvaljujući privatnom investitoru, kompanijama Wembley Stadium i Greyhound Racecourse. U vladinim rukama završio je tek 1999. godine uoči velike rekonstrukcije, piše The Economist.

Sportske zanimljivosti: Da li znate koji bolid je najsnažniji u istoriji Formule 1?

Stadion u ‘državnim’ rukama nije baš uobičajna u fudbalskom svetu, primeri toga posebno dolaze iz Nemačke i Španije u kojima nacionalna reprezentacija svoje utakmice većinom igra na velikim stadionima koji su u vlasništvu matičnih klubova. Francuska reprezentacija ima svoj domaći teren, stadion Stade de France, ali je on u vlasništvu građevinske firme Vinci.

Moguća prodaja zapravo je elegantan način da se fudbalski savez oslobodi jednog utega oko vrata, zbog potrebnih i skupih građevinskih radova, kako bi mogla da se fokusira na svoj glavni cilj – fudbal.

Pročitajte i  Voće za duži i zdraviji život

Predsednik engleskog fudbalskog saveza Greg Klark je obećao kako će proces doći i u ruke udruženja koja bi trebala poboljšati lokalne fudbalske objekte. Naglašava i kako je struktura stadiona oštećena zbog vremena a samo jedan od tri travnjaka je adekvatan za igru.

Nove tehnologije: Sportski izveštaji koje piše robot

Skeptici se pitaju da li je izlazak u javnost ove ponude za kupovinu Vemblija samo trik sa kojim se treba privući nove investitore, međutim ni jedna ideja zapravo ne pobija ideju o privatnom vlasništvu stadiona. Zavisno od dogovora koji se postigne sa nekim kupcem, privatno vlasništvo bi moglo da ohrabri englesku nacionalnu reprezentaciju da svoje domaće utakmice češće igra negde drugde.

To bi pomoglo reprezentaciji da razvije bolju vezu sa svojim navijačima širom zemlje. A odabir drugih stadiona sigurno će poboljšati i lokalne stadione što će dobro uticati na druge fudbalere širom Engleske.

Izvor: express.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *