Zdravlje

  Depresija i njene fizičke posledice

  0 12.04.2018.

  Jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice ne samo da ima velik uticaj na naše psihičko stanje, već se itekao ispoljava u vidu fizičkih tegoba.

   

  Depresija je najčešći oblik psihičkih poremećaja, a možemo ju nazvati i poremećajem raspoloženja. Najčešće ju karakteriziraju nedostatak energije, bezvoljnost, tromost, potištenost i manjak samopouzdanja. Osim psihičkih simptoma, depresija se može manifestirati i kroz fizičke tegobe!

  PROBLEMI SA SPAVANJEM

  Depresija može uticati na telo, kao i na naš um. Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili nemirnog sna, uobičajni su kod depresivnih ljudi. To se na kraju kao rezultat pojavi u vidu hroničnog umora, tromošću i gojenjem. 

  Pogledajte i 6 jednostavnih načina da budete pozitivniji

  BOL U GRUDIMA

  Bol u grudima može ukazivati na srčane, plućne ili stomačne probleme. Ponekad bol u grudima može biti i simptom depresije. Posetite lekara kako biste isključili srčane ili druge fizičke probleme, a potom dogovorite termin kod psihijatra ili psihologa koji će vas voditi kroz daljnje lečenje ako ustanovi da bolujete od depresije.

  BOL U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA

  Konstantna bol može uzrokovati depresiju, ali i depresija može uzrokovati bol. Depresivne osobe često osećaju fizičku bol.

  UMOR I ISCRPLJENOST

  Ako osećate konstantan umor i iscrpljenost, uprkos tome što ste dobro spavali i često odmarate, moguće je da bolujete od depresije. Depresija i umor mogu činiti začarani krug iz kojeg je ponekad teško izaći, stoga bi bilo dobro da posetite svog lekara.

  PROBLEMI SA PROBAVOM

  Naš mozak i probavni sistem su snažno povezani, stoga ne čudi da osećamo mučninu ili bol u stomaku kada smo nervozni ili zabrinuti. Depresija može uzrokovati probleme sa probavom uzrokujući mučninu, probavne smetnje, dijareju ili zatvor.

  BOL U LEĐIMA

  Ako stalno osećate bol u leđima, posebno u donjem delu, to može ukazivati na depresiju. Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju četiri puta više šansi da osećaju bolove u donjem delu leđa ili u vratu!

  Otkrijte i Kako bavljenje sportom utiče na naše (mentalno) zdravlje?

  GLAVOBOLJA

  Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju tri puta veću šansu od pojave migrene, dok osobe koje imaju migrene imaju pet puta veću šansu da obole od depresije.

  PROMENA APETITA ILI TELESNE TEŽINE

  Često se događa da depresivne osobe imaju problema sa apetitom. Neki imaju neprestanu potrebu za hranom, dok drugi ne mogu uopšte jesti. To može da dovede i do rapidnog debljanja ili gubitka kilograma. Depresija je često povezana sa poremećajimaishrane poput bulimije i anoreksije.

  UZBUĐENOST ILI NEMIR

  Uzbuđenost i nemir mogu uzrokovati probleme sa spavanje, razdražljivost, ali i depresiju. Ako su depresivni, muškarci mogu postati i agresivni, što kod žena nije tako čest slučaj.

  Saznajte i Dvejn Džonson ima poruku za sve koji se bore s depresijom

  SEKSUALNI PROBLEMI

  Ako ste depresivni, možete izgubiti interes za seks. Neki antidepresivi takođe mogu smanjiti seksualni nagon i uticati na sam seksualni odnos.

  VEŽBANJE KAO LEK

  Istraživanja pokazuju da vežbanje neće izlečiti depresiju ali će svakako ublažiti simptome. Naime, fizička aktivnost oslobađamo hormon sreće koji popravlja raspoloženje i smanjuje osetljivost na bol. Možda vam neće biti jednostavno da se naterate da vežbate, s obzirom na manjak energije, ali započnite sa laganom šetnjom. Primetićete kako se u trenutku vaše raspoloženje popravlja. Osim toga, bilo koja vrsta vežbanja pozitivno će uticati i na spavanje!

  Izvor: centar zdravlja.hr

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...

  MH NajZdravlje