Depresija i njene fizičke posledice - Men`s Health

Depresija i njene fizičke posledice

Depresija je najčešći oblik psihičkih poremećaja, a možemo ju nazvati i poremećajem raspoloženja. Najčešće ju karakteriziraju nedostatak energije, bezvoljnost, tromost, potištenost i manjak samopouzdanja. Osim psihičkih simptoma, depresija se može manifestirati i kroz fizičke tegobe!

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Depresija može uticati na telo, kao i na naš um. Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili nemirnog sna, uobičajni su kod depresivnih ljudi. To se na kraju kao rezultat pojavi u vidu hroničnog umora, tromošću i gojenjem. 

Pogledajte i 6 jednostavnih načina da budete pozitivniji

BOL U GRUDIMA

Bol u grudima može ukazivati na srčane, plućne ili stomačne probleme. Ponekad bol u grudima može biti i simptom depresije. Posetite lekara kako biste isključili srčane ili druge fizičke probleme, a potom dogovorite termin kod psihijatra ili psihologa koji će vas voditi kroz daljnje lečenje ako ustanovi da bolujete od depresije.

BOL U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA

Konstantna bol može uzrokovati depresiju, ali i depresija može uzrokovati bol. Depresivne osobe često osećaju fizičku bol.

UMOR I ISCRPLJENOST

Ako osećate konstantan umor i iscrpljenost, uprkos tome što ste dobro spavali i često odmarate, moguće je da bolujete od depresije. Depresija i umor mogu činiti začarani krug iz kojeg je ponekad teško izaći, stoga bi bilo dobro da posetite svog lekara.

PROBLEMI SA PROBAVOM

Naš mozak i probavni sistem su snažno povezani, stoga ne čudi da osećamo mučninu ili bol u stomaku kada smo nervozni ili zabrinuti. Depresija može uzrokovati probleme sa probavom uzrokujući mučninu, probavne smetnje, dijareju ili zatvor.

BOL U LEĐIMA

Ako stalno osećate bol u leđima, posebno u donjem delu, to može ukazivati na depresiju. Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju četiri puta više šansi da osećaju bolove u donjem delu leđa ili u vratu!

Pročitajte i  Ko više laže, muškarci ili žene?

Otkrijte i Kako bavljenje sportom utiče na naše (mentalno) zdravlje?

GLAVOBOLJA

Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju tri puta veću šansu od pojave migrene, dok osobe koje imaju migrene imaju pet puta veću šansu da obole od depresije.

PROMENA APETITA ILI TELESNE TEŽINE

Često se događa da depresivne osobe imaju problema sa apetitom. Neki imaju neprestanu potrebu za hranom, dok drugi ne mogu uopšte jesti. To može da dovede i do rapidnog debljanja ili gubitka kilograma. Depresija je često povezana sa poremećajimaishrane poput bulimije i anoreksije.

UZBUĐENOST ILI NEMIR

Uzbuđenost i nemir mogu uzrokovati probleme sa spavanje, razdražljivost, ali i depresiju. Ako su depresivni, muškarci mogu postati i agresivni, što kod žena nije tako čest slučaj.

Saznajte i Dvejn Džonson ima poruku za sve koji se bore s depresijom

SEKSUALNI PROBLEMI

Ako ste depresivni, možete izgubiti interes za seks. Neki antidepresivi takođe mogu smanjiti seksualni nagon i uticati na sam seksualni odnos.

VEŽBANJE KAO LEK

Istraživanja pokazuju da vežbanje neće izlečiti depresiju ali će svakako ublažiti simptome. Naime, fizička aktivnost oslobađamo hormon sreće koji popravlja raspoloženje i smanjuje osetljivost na bol. Možda vam neće biti jednostavno da se naterate da vežbate, s obzirom na manjak energije, ali započnite sa laganom šetnjom. Primetićete kako se u trenutku vaše raspoloženje popravlja. Osim toga, bilo koja vrsta vežbanja pozitivno će uticati i na spavanje!

Izvor: centar zdravlja.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *