Bademi u službi zdravlja - Men`s Health

Bademi u službi zdravlja

ZA SRCE JUNAKA

Kada govorimo o zdravstvenim dobrobitima badema, ovim orašastim plodovima se prvenstveno mora odati počast na polju zaštite srca. Naime, vlakna iz badema pomažu telu sprečiti apsorpciju masti, a jednako tako bademi su krcati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi. Mnoge su studije dokazale kako šaka badema dnevno može sniziti loš holesterol i tako zaštititi srce i krvne sudove od bolesti.

Pogledajte i Zahvaljujući ovim namirnicama ćete imati ravan stomak

ZA BOLJE PAMĆENJE

Baš kao i ostali orašasti plodovi, bademi se preporučuju i za dobro funkcionisanje moždanih vijuga te dobro raspoloženje. Zdrav nervni sistem znači bolje i srećnije razmišljanje. Naime, neka su čak istraživanja pokazala da manjak omega-3 masnih kiselina može uzrokovati depresiju. S obzirom na to da su bogati magnezijem, koji pomaže u boljem protoku krvi, bademi su idealna hrana ako želite mozak održati britkim. Uključite li i bademe su svoju redovnu prehranu, u organizam ćete uneti dodatne količine fenilalanina (esencijalna aminokiselina), što može još dodatno pridonijeti vašem mentalnom zdravlju.

ZA BOLJU PROBAVU

Izgled kože neposredno je povezan s vrstom hrane koju jedemo i koliko delotvorno naš probavni sistem funkcioniše. Ako je on oslabljen, verovatno ćete imati problema sa zatvorom, a kao dugoročnija posljedica mogli bi nastati prištići ili akne. Redovna konzumacija badema omogući će i redovitu probavu tako što će osigurati dovoljnu količinu zdravih bakterija u crevima.

BOGAT IZVOR VITAMINA E

Vitamin E predstavlja jedan od traženijih nutrijenata za lepu i negovanu kožu. On je, naime, odgovoran za raščišćivanje akni, podočnjaka, prištića i raznih crvenila na koži. Tajna se krije u alfa-tokoferolu koji neguje kožu i pruža joj pravi sjaj, a upravo je on u bademima sadržan u velikim količinama.

Pročitajte i  Energetskim pićem do snažnijeg srca

Uzavrele strasti: Namirnice za bolji seksualni život

ZAUSTAVITE BORE

Pripadnice nežnijeg pola uvek su u potrazi za proizvodima koje im mogu zaštititi kožu od uticaja spoljnih faktora i sprečiti pojavu bora. Od velike pomoći u ovoj misiji mogu biti bademi, s obzirom da imaju anti-ageing učinak na kožu. Jedite ga za zaštitu iznutra, ali jednako tako možete lice (ali i ostatak tela) masirati bademovim uljem – pogotovo osetljivu kožu oko očiju koja je sklona boricama i podočnjacima.

ZA SNAŽNIJI IMUNITET I ODBARNU OD BOLESTI

Osim što su od velike pomoći u zaštiti srca i krvnih sudova od bolesti, bademi su takođe korisni za jačanje imuniteta i zaštitu od stresa. Kao što smo već spomenuli, dovoljno je pojesti šaku badema svakoga dana za zdravstvene dobrobiti. S njima nemojte preterati jer sadrže puno kalorija.

Otkrijte i Zašto bi svako veče trebalo da pojedete kašičicu semena lana

POVEĆAVA SEKSUALNU ŽELJU

Ako pokušavate proširiti porodicu, ali vam to ne polazi od ruke, probajte u svoj svakodnevni jelovnik uključiti bademe koji deluju kao seksualni stimulans i mogu pomoći s plodnošću. Bogati su mineralima u tragovima, kao što su cink, selen i vitamin E, a oni su važni za seksualno zdravlje i reprodukciju jer povećavaju seksualnu želju.

Izvor: stvar ukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *