Pripremite se za pregled - Men`s Health

Pripremite se za pregled

NALAZ ZBOG ČEGA SE RADI – ŠTA GA MOŽE POKVARITI ŠTA URADITI

PSA
Određuje rizik za karcinom prostate.    Seks, odnosno preciznije, ejakulacija. Dakle, noć pre pregleda gledajte samo Cartoon Network.    Suzdražavajte se od seksa barem jedan dan pre pregleda. Ejakulacija može da podigne nivo PSA tokom 6 do 24 časa, kažu istraživači Medicinskog fakulteta u St. Louis-u.

KOLONOSKOPIJA
Radi otkrivanja karcinoma debelog creva, ali i drugih oboljenja. Laksativ (sredstvo za čišćenje creva) nije uvek efikasan, kaže dr Mark Welton iz Stanford-ovog centra za rak. Pomozite laksativu šetanjem, jer tako ubrzavate kretanje crevnog sadržaja. 41% pacijenata koji su šetali, uspešno su ispraznili creva, za razliku od 25% onih koji to nisu činili, navodi se u jednoj korejskoj studiji.

MASNOĆE U KRVI
rocenjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Hrana i bilo koje piće, osim vode. Međutim, neki lekari dozvoljavaju kafu tokom dvanaestočasovnog gladovanja pre nalaza. Pijte samo gorku kafu. Mleko i šećer mogu povećati nivo triglicerida tokom više sati, što kvari rezultate analize. Intenzivno vežbanje može imati isti efekat, zato ne preterujte sa teretanom dan ranije.

ERGOMETRIJA NA POKRETNOJ TRACI, ILI BICIKLU
Može otkriti znake srčane bolesti, a osim toga testira i u kakvoj ste kondiciji. Sve što ometa kontakt elektroda sa kožom.    Ne preterujte sa jutarnjom higijenom. Nemojte koristiti losion za telo, ni puder, mogu da oslabe kontakt elektroda sa kožom, a time i očitavanja koja vrše. Svakako će vam posle trebati još jedno tuširanje.

KONTROLA KRVNOG PRITISKA
Procenjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih oboljenja.  Nervoza zbog predstojećeg pregleda može podići sistolni pritisak i do 5 mm živinog stuba, a dijastolni za 3,5 mm.  Požurite u WC. Mokrenje snižava krvni pritisak. Zatim dišite polako i duboko tokom 30 sekundi, jer to u proseku snižava sistolni pritisak za 6,4 mm, a dijastolni za 2,3 mm, kažu japanski istraživači.

Pročitajte i  Osmeh za peticu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *