Hranite telo! - Men`s Health

Hranite telo!

O sećaj gladi ne znači uvek i isključivo potrebu za hranom, već ima i druge korene. Da li ste se zapitali šta hranite – emocije ili telo? U psihologiji se ova pojava definiše kao “povećanje unosa hrane kao odgovor na negativne emocije”. Međutim, olakšanje koje hrana može doneti je kratkog daha. Upravo to je karakteristika nefunkcionalne vrste gladi. Lako se upada u začarani krug kada nakon prejedanja osoba počne osećati krivicu, posebno ako ima višak kilograma, što na kraju dovodi do povećanog stresa koji opet rešava prejedanjem. Hrana je uteha. Kako da znamo razliku? Fizička glad se javlja postepeno i isprva osetimo malu nelagodu u želucu koja se, ako je ne utolimo, pojačava sve do jasnog fizičkog bola.

Takođe, kada smo zaista gladni spremni smo na različite opcije i namirnice. Emocionalna glad se javlja u trenutku i za specifičnom namirnicom. Ona se mora odmah zadovoljiti, dok se zadovoljenje fizičke može odložiti. Naravno kada zadovoljimo fizičku glad, nikada ne osećamo krivicu. Unošenje hrane tokom emocionalne gladi je brzo, nesvesno i količina često ostane neprimećena. Okidači su neretko u našoj socijalnoj sredini, u stresnim situacijama, negativnim emocijama, misaonim obrascima (nisko samopoštovanje i manjak volje da se odupremo hrani).

Kako da pomognemo sebi? Zapitajmo se – kada u toku dana najčešće jedem preko mere, gde se to najčešće desi, za kojom vrstom namirnica žudim, koja osećanja prethode ovoj vrsti gladi? Kada prepoznate okidače, možete voditi dnevnik u koji ćete beležiti ove informacije kao i količinu namirnica koje ste uneli. Posle određenog vremena biće jednostavno da uvidite obrazac po kome se ovo dešava.

Detoks organizma

U okviru projekta „100% srećniji život“ koji su zajedno pokrenuli magazin Sensa, Fructus i Dr Gifing, sa ciljem da se poboljša kvalitet vaše svakodnevice i da budete srećnije, dobar savet je da pijete čajeve Fructus Dr Gifing Good morning i Detox, koji u svom većinskom udelu sadrže koren đumbira i list zelenog čaja.

ČAJ protiv osećaja gladi

Jedinstvena mešavina lekovitog bilja skladnog ukusa je idealna zamena za kafu, nekada i za užinu, i odličan izbor za početak svakog dana.

Good morning čaj sadrži list crvenog afričkog grma (Rooibos), sa najvažnijim sastojkom kvercetinom koji pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Polifenoli iz čaja zaštitno deluju protiv starenja, visokih vrednosti holesterola i regulišu krvni pritisak. List matičnjaka i nane imaju umirujući efekat na sistem organa za varenje i nervni sistem. Ginko i limunska trava, takođe, sadrže zaštitne antioksidativne materije i preventivno deluju protiv mikroorganizama.

Detox čaj zbog jakih dijuretičkih svojstava deluje kao čistač organizma od nagomilavanja štetnih materija i viška vode, a služi i za izbacivanje mokraćne kiseline. Takođe, pomaže kod probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta, može da pomogne pri regulaciji mokraćne kiseline, a zbog savršenog izbora i odnosa komponenti lekovitog bilja, Detox čaj predstavlja nezamenjiv alkalizujući napitak za svako doba dana.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *