Moć prirode: 10 fantastičnih činjenica o bananama - Men`s Health

Moć prirode: 10 fantastičnih činjenica o bananama

Banana je jedan od najmoćnijih i najpopularnijih energetskih namirnica. Gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u ovom voću sa ukusom slatke arome. Pored bogatstva ukusa, ispostavilo se da ima i blagodeti po naše zdravlje. sadrži dosta vitamina i minerala koji pospešuju dobre procese u našem organizmu. Ovo su činjenice o banani koje bi trebalo da znate:

ANTIKANCEROGENA PROFILAKSA

U banani je prisutna supstanca THF (faktor tumorske nekroze). To je protein koji sprečava razvoj kancera, a banane koje imaju više tamnih pega, bogatije su ovim proteinom.

Pročitajte i Zašto treba da jedete bananu svakog dana?

SPREČITE GRČEVE

Ako se suočavate sa nedostatkom elemenata kao što su kalijum ili magnezijum, možete imati česte mišićne grčeve. Banane, pak, sadrže puno ovih elemenata, zbog čega su vrlo efikasni u sprečavanju pojave grčeva. 100 g banana ima do 33 mg magnezijuma! Pročitajte i Šta banana na dan može učiniti za vaše zdravlje.

ŠTITI BUBREGE

Kalijum u bananama služi i bubrezima jer sprečava nastanak kamenja u njima. Studije pokazuju da redovno konzumiranje banana može smanjiti rizik od karcinoma bubrega za čak 40%.

ZA ZDRAVO SRCE

Kalijum je neverovatan element i takođe je izuzetno važan za naše srce. Dijeta bogata kalijumom smanjuje krvni pritisak i čini naše srce zdravije. 2-3 banane dnevno smanjuju rizik od srčanih oboljenja za čak 36%.

SPREČAVA ATEROSKLEROZU

Banane su takođe bogate fitosterolima, supstance koje regulišu nivo holesterola u krvi. Na taj način, banane značajno umanjuju verovatnoću ateroskleroze.

Bez dijabetesa: Punomasno mleko kao prirodan lek

ZA ZDRAVLJE STOMAKA

Banane su vrlo korisne za ljude koji pate od bolesti peptičkih ulkusa. Takođe štiti želudac i sprečava pojavu čira kod onih koji su u riziku. Banane čak sadrže i enzim koji stimuliše želudačni zid da proizvodi više zaštitne sluz.

Pročitajte i  Najveći neprijatelj i uzrok smrti

ENERGIJA I SNAGA

Sadrže puno vitamina i minerala, banane su prava injekcija energije. Takođe sadrže jednostavne ugljene hidrate, koje se brzo apsorbuju i daju nam neposredni osećaj nove snage. 

POBOLJŠAVAJU RASPOLOŽENJE

Banane su stvarno dobre u poboljšanju raspoloženja. Sadrže supstancu koja je istog učinka dopamina koji se javlja u našem mozgu i zove se “hormon sreće”. Pored toga, banane sadrže i veliku dozu vitamina B, koja štiti naš nervni sistem.

MH preporuka: Najbolje smrznuto voće i povrće za zimsku ishranu

PODRŠKA U BORBI PROTIV DIJABETESA

Otporan skrob u bananama je sjajan saveznik u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

PROTIV MASNIH NASLAGA

Banana uklanja višak kalorija iz tela i sprečava akumulaciju masnog tkiva. Primorava telo da koristi više energije, zahvaljujući čemu ostvarujemo i bolje rezultate tokom fizičke vežbe.

Izvor: stvar ukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *