Posledice pušenja: Muškarci žive kraće od žena - Men`s Health

Posledice pušenja: Muškarci žive kraće od žena

Francuska studija objavljena u specijalizovanom časopisu Tobacco Control pokazala je kako je veća stopa pušača među muškarcima delom odgovorna za razlike u dugovečnosti između muškaraca i žena u Evropi.

Recite zbogom lošim navikama: 10 namirnica koje čiste pušačka pluća

Utvrđeno je da pušenje ima značajan uticaj na životni vek muškaraca, koji posebno u razvijenim evropskim zemljama, žive kraće od žena. U studiji se navodi kako je pušenje odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovečnosti. Kao uzrok se spominju i biološki faktori kao i činjenica da se žene više brinu za zdravlje od muškaraca.

Stručni tim koristio je podatke Svetske zdravstvene organizacije o stopi smrtnosti među polovima bez obzira na uzrok i s obzirom na pušenje i alhoholizam, u 30 evropskih zemalja za 2005. godinu. Većina zemalja u kojima je razlika u životnom veku muškaraca i žena velika, nalazi se u istočnoj Evropi.

Poroci i zdravlje: Koje loše navike nam skraćuju život?

Znatne razlike su i u Belgiji, Španiji, Francuskoj, Finskoj i Portugalu. Naučnici smatraju da bi radikalne promene u potrošnji cigareta u nadolazećim desetlećima trebale da utiču na smanjenje razlike u smrtnosti među polovima.

Izvor: muški portal

Pročitajte i  Osnovni principi lečenja sportskih povreda
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *