Zdrava i ukusna alternativa: Javorov sirup - Men`s Health

Zdrava i ukusna alternativa: Javorov sirup

Svi znamo da beli šećer nije zdrav i da ga trebamo izbegavati u širokom luku. Do pre par godina kod nas je jedina alterntiva belom šećeru bila med. Danas postoji još nekoliko opcija. Melasa, javorov i agavin sirup, tamni i svetli šećer od šećerne trske, stevia… Veštački zaslađivači nisu vredni pomena jer iako nemaju kalorija poprilično su štetni za zdravlje.

Doručak za jake mišiće: Najbrže proteinske palačinke

To što je nešto zdravija alternativa nikako ne znači da je dozvoljeno da se jede u većim količinama jer šećer je i dalje šećer. Sve ove alternative su po kalorijskoj vrednosti slične belom šećeru ali svaka od njih nudi telu još korisnih nutrijenata. Vrlo malo ili ništa vitamina ali minerala već ima više. Tu su kalcijum, magnezijum, cink, mangan, kalijum, selen… Beli šećer nema apsolutno ništa od ovoga u sebi.

JAVOROV SIRUP

Javorov sirup je bogat antioksidantima i u kombinaciji sa šumskim voćem i ovsenom kašom odličan je jutarnji obrok. Sadrži velike količine mangana i cinka koji su neophodni za jak imuni sistem.

Pogledajte i Šta će vam se dogoditi ako izbacite šećer na samo 9 dana?

Novija istraživanja su pokazala da zbog svojih antiinflamatornih (antiupalnih) svojstava, redovnim korišćenjem pomažemo telu da se bori protiv raka, osteoporoze i nekih autimunih bolesti. Pokazao se kao efikasan u borbi protiv starenja kože jer ima regenerišuća svojstva. Ipak, treba ga koristiti umereno jer je, na kraju krajeva, on i dalje šećer.

Izvor: trčanje.rs

Pročitajte i  Pobedite alergiju
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *