U borbi protiv prehlade: 15 namirnice koje jačaju imunološki sistem - Men`s Health

U borbi protiv prehlade: 15 namirnice koje jačaju imunološki sistem

Kašljanje, kijanje i zapušenost nosa poznata su situacija za svakog. Tokom perioda hladnog vremena naš organizam je ranjiviji a naš imunitet je podložniji uticaju virusa i bakterija. Međutim dobra vest je da te trendove možete promeniti unosom određenih nutrijenata koji u sebi sadrže čitav spektar vitamina, minerala i drugih mikronutrijenata.

Poboljšajte imunitet svakog dana: 7 neobičnih trikova da povećate unos vitamina C

JOGURT, KOMBUHA I KIMČI

Probiotici u sebi sadrže dobre bakterije koje pomažu boljem radu našeg digestivnog trakta. Zapravo, u našem telu živi toliko bakterija da ih naučnici nazivaju “drugim mozgom” našeg tela jer imaju veliki uticaj na naš imunološki sistem. Prema jednoj britanskoj studiji probiotici ubrzvaju proces oporavka od prehlada i gripa. Nutricionisti preporučuju prirodne probiotike poput jogurta, kefira, kiselog kupusa, kombuhe i sve popularnijeg korejskog tradicionalnog jela- kimčija.

ŽUMANCA, LOSOS I MLEKO

Većina nas ne unosi dovoljno vitamina D, što svakako nije dobra stvar. Upravo vitamin D pomaže boljem zdravlju naših kostiju, čini naše mišiće snažnijim a ima pozitivne efekte i na reproduktivno zdravlje muškarca. Isti nutrijent ako se unosi u propisanim količinama smanjuje rizik od respiratornih infekcija koje su neizostavan deo prehlada. Preporučuje se dnevni unos vitamina D u 600 IU jedinica. Pored sunčeve svetlosti koja našem telu obezbeđuje najviše vitamina D, postoje i određene namirnice, poput žumanaca, mleka, soka od pomoradže, lososa i jogurta koje će vam obezbediti jači imunitet. Dobro rešenje su i suplementi, posebno tablete vitamina D3.

NAPITAK KOJI PIJU SPORTISTI: 8 stvari koje treba da znate o kombuhi

KAKAO PRAH I NAR

Polifenoli su moćni antioksidanti koji imaju sposobnost da se bore sa oštećenim ćelijama. Obilje ovih “boraca” za zdravlje našeg organizma možemo naći u namirnicama kao što su kakao prah, suvo bilje, borovnica i nar. Neke analize su pokazale da polifenoli imaju pozitivan efekat na naše T pomoćne ćelije što utiče na bolji rad našeg imunološkog sistema. S obzirom da je hidratacija veoma važna, pa i tokom zime, napravite sebi sok od nara i budite potpuno spokojni.

Pročitajte i  Istina o kačkavalju

ĐUMBIR

Đumbir ima jedinstvenu sposobnost da uništava virusima inficirane ćelije. Đumbir takođe sadrži dve fitohemikalije; šogaol i gingerol koji stimulišu bolju cirkulaciju krvi i otvaraju sinuse. Ova biljka ima dobar ukus tako da može biti integralan deo vaših obroka i napitaka.

 

POMORANDŽE, JAGODE I PAPRIKA

Brojna istraživanja su pokazala da vitamin C na izvanredan način sprečava moguće prehlade, bori se protiv infekcija i smanjuje vreme simptoma prehlade. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 90 i ne više od 2.000 miligrama vitamina C u toku jednog dana. Ovog esencijalnog vitamina najviše ima u citrusnom voću (kivi, grejfrut i limeta), jagodama, paprici i spanaću.

Grip vs prehlada: Simptomi i razlike

OSTRIGE, GOVEDINA I KRABE

Cink je odličan borac protiv prehlade. Studije obavljene u Finskoj otkrile su da uzimanje između 80 i 92 miligrama cinka dnevno smanjuje period prehlade za čitava tri dana. Detaljne analize su otkrile da cink sprečava prodor virusa u naš organizam. Statistike su pokazale da veliki broj ljudi cink unosi u vidu suplemenata, međutim prirodne namirnice bogate ovim nutrijentom su delotvornije, posebno morska hrana u vidu ostriga, kraba i jastoga. Govedina je takođe sjajna opcija.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *