Nadutost stomaka: 8 namirnica koje treba da izbegavate - Men`s Health

Nadutost stomaka: 8 namirnica koje treba da izbegavate

NADUT STOMAK – NAMIRNICE ZA IZBEGAVANJE

MLEČNI PROIZVODI

Intolerancije na laktozu mogu da variraju, ali u svakom slučaju najčešći simptom su gasovi. Pokušajte da nekoliko dana ograničite unos mleka, sira, jogurta, sladoleda i vidite da li pomaže. Ako bude od pomoći, ne morate potpuno da izbacitite mlečne proizvode, već probajte sa mlekom bez laktoze.

Otkrijte i Zahvaljujući ovim namirnicama ćete imati ravan stomak

JABUKE I KRUŠKE

Svaka od ovih voćki sadrži do 5 grama vlakana, tako da su jabuke i kruške odličan izvor rastvorljivih vlakana, ali mogu biti problem za one sa osetljivim stomakom. Nemojte ih nikako izbegavati u potpunosti, samo smanjite unos i umesto jedne jabuke ili kruške, pojedite polovinu ili četvrtinu. Ovo će vam dati dovoljno korisnih materija iz voća, a opet će sačuvati vaš stomak od tegoba.

PASULJ

Iako je veoma zdrav, sadrži oligosaharid, tip šećera koji je se teško vari u našem organizmu. Kada ovaj šećer dospe u debelo crevo, bakterije ga jedu čime proizvode gasove. Jedite male količine pasulja, probajte zajedno sa lako svraljivim žitaricama, kao što je na primer pirinač.

Za zdrav želudac: 7 proverenih domaćih lekova

BROKOLI, KUPUS, SPANAĆ

Veoma hranljivo povrće koje je, na nesreću, na ovoj listi, a sve zbog rafinoze. Ovo je tip šećera koji se ne vari dok ne stigne u debelo crevo, gde se fermentiše od strane bakterija i stvara veoma neprijatan smrad. Nažalost, ne postoji ništa što može smanjiti stvaranje gasa nakon komzumacije ovih proizvoda. Ali pokušajte da ih povremeno izbegavate ili smanjite unos uz druge namirnice. Stomak će vam biti zahvalan.

MASNA HRANA

Masnoća usporava probavu, što je razlog za dužu fermentaciju hrane. Takođe, povećava i osećaj sitosti.

Pročitajte i  13 razloga zašto se stalno osećate umorno

SLANA HRANA

Natrijum ne izaziva gasove, ali zadržava vodu u vašem organizmu. Kontrolišite koliko soli dodajete u hranu i gledajte da to ne bude više od 2 do 3 grama soli dnevno.

AKO NE ŽELITE DA VAM BUDE JOŠ GORE: Ovih 9 namirnica izbegavajte kada ste bolesni

ŽVAKE I BOMBONE

Kada žvaćete ili sisate ove proizvode, možete gutati mnogo češće nego u toku obroka, što znači da ćete verovatno gutati i više vazduha. Takođe, one koji sadrže veštačke zaslađivače mogu dovesti do GI problema.

GAZIRANA PIĆA

Ova pića puna mehurića, kao što su pivo ili gazirani sokovi, oslobađaju ugljen dioksid u organizmu, što može dovesti do nadimanja.

Izvor: dijeta.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *