Bez njih nema zdravlja: 7 navika za dugovečniji život - Men`s Health

Bez njih nema zdravlja: 7 navika za dugovečniji život

PRESTANITE PUŠENJE

Studija otkiva da je pušenje jedan od čestih rizičnih faktora koje uzrokuje rak u bilo kom obliku. U 24% slučajeva razvoja raka pluća, jednjaka, grkljana, grla, bubrega ili jetre pridonelo je pušenje. Pušenje uzrokuje do 85% ukupnih oboljenja od raka pluća, 75% ukupnih oboljenja od raka grkljana i 52% raka jednjaka.

Studija objavljena u magazina za trbušnu onkologiju otkrila je da rizik od nastanka adenokarcinoma, najučestaliji je rak pluća, pada za 52% već nakon 5 godina od prestanka pušenja, kao i 80% nakon deset godina.

Pogledajte i 3 životne navike koje “brišu” ljubavne jastučiće

IZBEGAVAJTE I PASIVNO PUŠENJE

Ako ste svakodnevno izloženi pasivnom pušenju rizik od dobivanja raka pluća je 20% do 30% veći. Ukupno godišnje tako umre 3 000 nepušača od samog raka pluća, a kogu su upravo dobili zbog pasivnog pušenja. 

REŠITE SE VIŠKA KILOGRAMA

Ako imate višak kilograma rizik za razvijanje raka znatno je povišen. Uzrok tome su razni zdravstveni problemi koje donosi prekomerna telesna težina, a upravo je gojaznost uzročnik 33% ukupnih kancera žučnog mehura, jetre, bubrega i raka jednjaka kod muškaraca.

Saznajte i Sprečite gojenje tokom zime ovim namirnicama

NE PRETERUJTE SA ALKOHOLOM

Koliko su male umerene količine ponekad korisne organizmu, toliko su preterane i neumerene količine alkohola štetne. Studije su potvrdile da je alkohol glavni čimbenik rizika za rak glave i vrata, uključujući rak usta, ždrela i grkljana. Zanimljivo je pak crveno vino koje zbog određene hemijske supstance pomažu u borbi protiv nastanka karcinoma, sa druge pak strane, alkohol u njima, glavni je uzročnik raka glave i vrata.

SMANJITE UNOS MESNIH PRERAĐEVINA

Viršle, paštete, mesni naresci, razne kobasice, šunke, sve su to mesne prerađevine koje ako se konzumiraju na dnevnom nivou mogu postati uzročnik čak do 18% ukupnih oboljenja od raka debelog creva.

Pročitajte i  Koliko treba da prođe od večere do odlaska u krevet?

Recite zbogom nesanici: Pokretom do boljeg sna

JEDITE VIŠE VOĆA, POVRĆA, VLAKANA I KALCIJUMA

Svako ko ima dete zna da je ovo večna borba, dok dete samo ne shvati koliko je upravo jedna jabuka zdravija od recimo viršle. Uglavnom redovno konzumiranje ovih namirnica smanjuje rizik oboljenja od raka creva, prostate i gušterače. Dakle, ukoliko želite biti healtier, odnosno zdraviji, jedite voće i povrće.

BUDITE AKTIVNIJI

Fizička aktivnost uveliko je povezana sa smanjenjem rizika cele serije rakova, od raka jetre, preko bubrega, mokraćnog mehura, rektuma, glave, želuca pa sve do leukemije i mijeloma. Analiza 52 studije dokazala je da fizička aktivnost smanjuje rizik od dobivanja raka za 24%. Naime, aktivnošću se poboljšava naš imunološki sistem a iz našeg gastrointestinalnog trakta eliminišu se razne karcinogene materije.

Izvor: gentelman.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *