Bundeva: Prirodni lek protiv glavobolje - Men`s Health

Bundeva: Prirodni lek protiv glavobolje

Isitnite u pire krišku pečene bundeve, umutite je s pola banane i dodajte vanile i malo meda, pa pospite sa dosta pečenih, neslanih bundevinih semenki! Vaša glavobolja i neraspoloženje nestaće kao rukom odneti a neće biti ni viška kalorija za brigu.

Izbegavajte ih: 6 namirnica koje izazivaju glavobolju

U 100 grama bundeve, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera. Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Pogledajte i Efikasna masaža koja brzo otklanja glavobolju (VIDEO)

Razlika između duleka i muskatne tikve je to što dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.

Manje je poznato da plod duleka sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

Za oporavak mišića nakon treninga: Fenomenalni jesenji smoothie s bundevom

Izvor: sensa.rs

Pročitajte i  Pustite bes na volju
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *