Koji hormon menja vaš život? - Men`s Health

Koji hormon menja vaš život?

Dr Džerald Linkoln sa Medicinskog istraživačkog centra u Edinburgu je sproveo zanimljivo istraživanje. Posmatrao je ovnove rase Soay u sezoni parenja i primetio nešto neobično kada je nivo testosterona opao, od sposobnih mužjaka postali su nervozne, povučene životinje koje su reagovale na svaku iritaciju. Naime, nivo testosterona kod ovih ovnova u jesen skoči, dok zimi opadne pa oni gube zanimanje za produženje vrste. To ga je navelo na zaključak da ovaj hormon ima sličan uticaj i na ljudsko ponašanje, pogotovo ako su izazivači za naglo opadanje stresni događaji, na primer smrt drage osobe, razvod, teška bolest. Baveći se ovim esencijalnim hormonom za muškarce, naučnici su došli da otkrića da njegov deficit izaziva umor, depresiju, razdražljivost i smanjenje libida, ali može da ima i određene fizičke posledice, kao što su bolovi u rukama i nogama, znojenje i crvenilo. Zapravo, u studiji sa Univerziteta Harvard otkrilveno je da muškarci koji imaju nizak libido, teško postižu orgazam i imaju smanjenju osetljivost u predelu genitalija, najverovatnije imaju nizak nivo ovog hormona i treba da se testiraju.

SLOBODNI TESTOSTERON
Iako se smatra da testosteron upravlja muškarcima, to je zapravo zasluga jednog njegovog dela koji se zove slobodni ili bioraspoloživi testosteron. U krvi se nalazi od 1-3% ovog testosterona, dok je preostali deo vezan za belančevine albumin i globulin. Istraživanjima je dokazano da ovaj oblik testosterona, koji je biološki aktivan, opada za 1,2 odsto godišnje, dok ukupni testosteron opada za 0,4 odsto godišnje. Pojedini muškarci već u tridestoj mogu da osete pad testosterona, najčešće kroz promenu raspoloženja, koji sa godinama nastavlja da opada ujednačenim tempom. Količina slobodnog testosterona može se utvrditi direktno laboratorijskim metodama ili indirektno određivanjem omera TSHBG (indeks slobodnih androgena ili FAI – Free androgen index). Referentne vrednosti za muškarce su 0,091 – 0,579 nmolL, mada je prema nekim istraživanjima uspostavljeno da nema optimalnih vrednosti za sve, već samo individualnih optimalnih vrednosti koje se mere u 30-im godinama. Nedostatak ovog hormona izaziva kod muškaraca stanje slično PMS-u kod žena i jači pol postaje preterano nervozan, razdražljiv i nesiguran. Ovo stanje otkrio je dr Džerald Linkoln u svom eskperimentu sa ovnovima i ono je dokazano posledica opadanja testosterona kod muškaraca, ali i kod najrazličitijih sisara – od ovnova i slonova do hrčaka. “Može se reći da u pojedinim razdobljima nismo ‘muško’“, kaže dr Linkoln.

Pročitajte i  10 mitova o starenju

NEMA MESTA PANICI!
Šta kada test pokaže da imate premalo testosterona. I pevač Robi Vilijams suočio se sa ovim problemom, priznajući u izjavi za magazin Esquire da mu je ubrizgavanje testosterona promenilo život. “Želeo sam da dobijem određenu dozu hormona rasta, jer sam čuo da to rade sve starije javne ličnosti u Los Anđelesu koje žele da izgledaju kao da imaju 40 umesto 60 godina, jer to poboljšava zdravlje, memoriju, kvalitet kose i kože, rekao je. “Ali posle izvršene analize krvi, lekar mi je rekao da mi nije potreban hormon rasta već testosteron, koji je kod mene na nivou stogodišnjaka, dodao je Vilijams. Injekcije testosterona su jedan od načina da sebi pomognete u slučaju da imate prirodno ili nečim izazvano nizak nivo muškog polnog hormona, ali se obavezno pre toga morate konsultovati sa lekarom. U nekim slučajevima injekcije mogu da budu i veoma štetne, pogotovo kada ih koriste muškarci sa normalnim nivoom hormona, ali željni većih mišića. Terapija injekcijama traje do dve nedelje, a doza zavisi od telesne konstitucije i preporuke lekara. Posledice prekomernog uzimanja ovog hormona, bilo putem injekcija ili korišćenjem oralnih sredstava, su povećanje crvenih krvnih ćelija, akne, bol u grudima i oticanje zglobova. Kod nekih osoba preterana upotreba injekcija može da dovede do uništenja spermatogeneze i pojave steriliteta, zbog čega su kineski naučnici došli do zaključka da ove injekcije u određenim dozama mogu da budu efikasna kontracepcija za muškarce. Zato svaka upotreba sredstava za podizanje nivoa ovog važnog hormona mora da bude pod lekarskim nadzorom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *