Zdravlje

  Kako upotreba steroida može narušiti vaše zdravlje?

  0 13.11.2017.

  Korišćenje anaboličkih steroida na ozbiljan način može ugroziti vaše zdravlje, pre svega rad srca. Otkrijte i kako?

   

  Za veliku većinu muškaraca koji koriste anaboličke steroide kako bi izgradili mišićnu masu i snagu, upotreba ovog hemijskog derivata može biti ekstremno opasna. Statistike u jednoj globalnoj studiji su pokazale da je 1 od 15 muškaraca u svom životu bar jednom koristio steroide. Detalji istraživanja su otkrili da se taj procenat povećava i do tri puta kada je reč o rekreativnim sportistima, uključujući i one koji redovno dižu tegove.

  Iako je upotreba steroida postala rasprostavljena to definitivno nije zdrava navika. Od ranije je poznato da steroidi mogu biti izuzetno opasni i uzrokovati probleme sa bubrezima, jetrom, testisima i srcem. Nove studije su dodatno osvetlile ovaj problem i otkrile da upotreba steroida može igrati značajnu ulogu kod pojave srčanog udara.

  Pogledajte i Najčešći pokazatelji da neko koristi steroide

  U istraživanju koje je objavljeno na Svetskom kongresu kardiologa učestvovao je 51 muškarac sa prosečnom starošću od 29 godina. Jedna grupa njih su trenirali i koristi steroide, druga grupa njih su trenirali i nisu koristili steroide dok treći deo ispitanika nije bio fizički aktivan i nije koristi nikakve ekstremne suplemente. Svima njima su uzeti uzorci urina a testirani su i putem tomografije kako bi se otkrilo stanje njihovih arterija.

  Rezultati su pokazali da 1 od 4 vežbača koji koriste ili su koristili steroide imaju znakove arteroskleroze, odnosno oboljenja mišićnih arterija. Isto tako je otkriveno da druge dve grupe ispitanika nemaju bojazan od tih simptoma.

  Problemi sa arterijama mogu biti izuzetno ozbiljni jer može doći do zakrčenja istih, što ima velike implikacije na protok krvi u organizmu i samim tim na rad srca. Upravo je zakrčenje arterija najčešći uzročnik nastanka srčanog udara. Takođe, konzumenti anaboličkih steroida imaju nizak takozvani dobri holesterol HDL. Dobar holesterol je važan jer pomaže da se naše telo izbaci loš holesterol LDL.

  Saznajte i Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

  Anabolički steroidi takođe povećavaju aktivnost određenih enzima u jetri koji su glavni krivac za povećanje lošeg holesterola i nastanka ogromnog disbalansa u organizmu koji uzrokuje između ostalog probleme u vidu hipertenzije i uvećanja srca.

  Ukoliko ste i imali namere da isprobate taj eksperiment, ove zdravstvene činjenice su usmerene u nameri da vas razuvere u toj ideji. Ako ste u prošlosti koristili steroide savetujte se sa svojim lekarom i redovno proveravajte svoje zdravstveno stanje.

  D.R.

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...

  MH NajZdravlje