Tajno oružje najboljih sportista - Men`s Health

Tajno oružje najboljih sportista

Veče uoči svog najvećeg sportskog trijumfa, proslavljeni igrač kriket kluba Jorkšir, Džef Bojkot, nikako nije mogao zaspati, piše Independent. Gledao je TV, a kad se već odvukao u krevet, činilo mu se da mu je soba nepodnošljivo vruća. Sat pre nego što će svanuti, zvao je recepciju kako bi pitao da li sve u redu sa klimatizacijom. Celu noć nije oka sklopio i kad je napokon tokom dana stigao na stadion Headingley, osećao se jezivo.

A bila je to utakmica u kojoj se očekivalo da po stoti put u karijeri kao udarač ostvari više od 100 bodova u jednom meču. Odjednom, 20 minuta pre nego što će nastupiti, glava mu se apsolutno razbistrila, osećao se sasvim opušten, savršeno spreman. I uspeo je. Odveo je svoj tim do pobede, upisao je 100. jubilarni lični trijumf, ušao je u istoriju.

KRIOTERAPIJA: Prava formula za vrhunski oporavak

O tome što mu se tada dogodilo nikakve dileme nema Nik Litlhels, čovek koji već godinama pazi na optimalan san svojih klijenata, tako i sportista, a njegov najslavniji klijent je Kristijano Ronaldo. Tradicionalnih osam sati zdravog neprekidnog sna za njega nikada nije predstavljalo preporučljivu formulu. On smatra da takav ritam narušava prirodni ritam. Prema takvoj formuli, smatra on, službenik bio bi najneproduktivniji između 13 i 15 sati. Što se sportista tiče, biti savršeno fit u 15 sati svake subote vrlo je važno.

Tako i za njegovog glavnog klijenta Ronalda. Priča se da ga je Real Madrid angažovao još u doba Karla Anćelotija.

“Stajao sam na ivici terena za trening, pričao s osobljem Reala, kad je dotrčao Ronaldo. Trenirao je ceo dan i čovek bi očekivao da nakon toga otrči pravo u svlačionicu na tuširanje. Međutim, on je pitao o čemu smo razgovarali. Zanimalo ga je što se događa jer je uvek pomno ulagao u sebe. Radeći sa njim uočio sam da ga ni najmanje ne zanimaju uobičajne dijete niti kopiranje drugih. Jedino što ga zanima je: da li to funkcioniše na njemu.”

Uz neke lične prilagodbe, Litlhels mu je pripremio sistem spavanja koji više manje savetuje svima: spavanje u fetalnom položaju, u čistoj posteljini, ugašenog telefona, TV-a i svih ekrana najmanje već sat i po pre odlaska na spavanje.

Pogledajte i Kakav tip treninga će vam pomoći da brže zaspite?

Osim toga, preporučuje spavanje na dušeku od memorijske pene debljine 10 centimetara i spavanje – pet puta po 90 minuta. Vrlo zanimljivo, vrlo sličnu formuli za savršen san svojevremeno je primenjivao i Nikola Tesla. Kod njega je doduše bila reč o asketskoj verziji – četiri puta po 45 minuta. Na kraju krajeva, Tesla je bio sigurno poseban slučaj i uz pomoć iskustva je pronašao svoju individualnu formulu koja najbolje pristaje upravo njemu.

Pročitajte i  Sredite sinnuse

Uz takve savete Litlhelsovi timovi su osvajali Tour de France, njegovi sportisti su osvajali velodromske biciklističke medalje na olimpijadama dok su kreveti u njihovim superluksuznim sobama ostajali netaknuti. OK, a seks i vrhunski sportisti? Litlhels ne smatra da je gubitak snage na seks uoči takmičenja najveći problem.

U svojoj knjizi “Mit o osam sati” citirao je Klemensa Vesterhofa koji je vodio Nigeriju na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1994.  a kod njegovih fudbalera nije bio problem seks kad bi ga upražnjavali, jer to i nisu činili po celu noć, nego ako bi po cele noći tragali za njim. Nije mu uvek bilo lagodno ulaziti u svet sporta kao savetnik za zdrav san. Kad ga je Arsenal zvao da im pomogne, njegovoj prezentaciji su se mnogi igrači rugali.

Sve dok ih nije prekinuo Tijeri Anri. Kolege fudbaleri Anrija su uzimali kao apsolutni autoritet. Litlhels danas kaže da je imao sreće što je jedan od prvih kojem je nudio savet bio Aleks Ferguson, i to u slučaju igrača Gerija Palistera koji je imao takvih problema s leđima da su razmišljali čak i o operaciji kičme.

Otkrijte i 9 najbržih fudbalera na svetu

“Smatrali smo da je dušek na kojem spava deo problema i, premda mu naše rešenje nije sasvim otklonilo probleme, pomoglo mu je u ogromnoj meri. Sa bilo kojim drugim trenerom moje pismo bi završio u kanti za smeće”, priča danas Litlhels.

Usledila je njegova fantastična karijera u mnogim sportovima. On danas posebno ističe slučaj kad su ga zvali iz engleske ragbi lige kako bi razgovarao sa igračima svih 16 klubova. “Bili su zavisni o raznim dodacima, o kofeinu, alkoholu. A zapravo jedina stvar koja im je bila potrebna u borbi sa stresom je bila da nauče kako da spavaju.”

Izvor: express.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *