Rešite se "slatke" zavisnosti! - Men`s Health

Rešite se “slatke” zavisnosti!

Međutim, razlog je i u tome što slatkiši i zaslađeni gazirani sokovi izazivaju zavisnost i teraju vas da ih s vremenom unosite sve više i više. Nutricionisti imaju jasan plan koji može da vam pomogne da prekinete taj začarani krug. Predstavljamo vam ključne korake:

ČITAJTE DEKLARACIJE

Mnoge prerađevine sadrže mnogo više šećera nego što mislite. Čitajte deklaracije i proveravajte sadržaj šećera i trudite se da u ishranu uvrstite što više svežih proizvoda.

Pogledajte i 3 načina da smanjite unos šećera

IZBEGAVAJTE SLATKIŠE

Ovo je jasno samo po sebi. Slatkiši su takozvane “prazne” kalorije, namirnice koje ne hrane vaše telo, ali ga zato zatrpavaju velikim količinama šećera, koji izaziva brzi skok, a zatim i pad insulina u krvi, zbog čega ćete nedugo nakon što pojedete slatkiš ponovo biti gladni.

GAZIRANE SOKOVE ZAMENITE KISELOM VODOM

Kao i slatkiši, gazirana pića će vas samo izgladneti. Ako ste navikli na njih, pređite na kiselu vodu. Ukus možete obogatiti sa malo limunovog soka.

JEDITE REDOVNO

Redovni obroci stabilizuju nivo šećera u krvi, zbog čega ćete manje osećati glad i želju da grickate.

Eksperiment: Jeo je 40 kašičica šećera dnevno 60 dana i evo šta mu se dogodilo!

JEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA

Umesto da se fokusirate na to šta izbacujete iz ishrane, pažnju usmerite na ono što dodajete. Obogatite obroke voćem i povrćem, koji sadrže vlakna, duže vas drže sitim i imaju malo kalorija. Pritom, sadrže prirodni šećer fruktozu koja će vam olakšati odvikavanje od slatkiša.

JEDITE NAMIRNICE BOGATE PROTEINIMA

Svaki vaš obrok treba da sadrži namirnice bogatu proteinima. Kao i vlakna, protein vam omogućava da duže ostanete siti.

Ishrana: 7 stvari koje fit ljudi rade drugačije od vas

PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI

Pročitajte i  Ubedljivo najbolji način da eliminišete stres i popravite raspoloženje (VIDEO)

Pored svega toga, pijte osam čaša čiste obične vode dnevno. Nekada se desi da telo žeđ pomeša sa osećajem gladi i tada posežete za slatkišima i grickalicama. Ukoliko je vaš organizam adekvatno hidriran, nećete toliko čeznuti za sokovima i gaziranim pićima.

Izvor: Vesti-online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *