Gojaznost kao najveći zdravstveni problem - Men`s Health

Gojaznost kao najveći zdravstveni problem

Višak kilograma ne samo da je loš za vaše srce, već značajno povećava procenat rizika od nastanka različitih oblika kancera. Zapravo, 40 procenata svih kancera je povezano sa gojaznošću, navodi se u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U samoj studiji istraživači su otkrili statističke podatke o porastu trendova obolevanja od kancera uzrokovanih viškom kilograma. Naime, obelodanjeno je da je tokom 2014. godine u Americi dijagnostikovano 1,6 miliona obolelih od kancera od čega je kod njih 630.000 glavni uzročnik obolevanja gojaznost.

Pogledajte i Upoznajte čoveka koji je smršao 182 kilograma

Međunardona agencija za istraživanje raka saopštila je podatak da je čak 13 oblika kancera povezano sa viškom kilograma, od raka jednjaka i jetre pa sve do multipli mijeloma (karcinoma plazma ćelija).

Ovi podaci u praksi znače da se svaki četvrti od deset obolelih pacijenata se povezuje sa gojaznošću. To predstavlja ozbiljan zdravstveni problem s obzirom na činjenicu da je sve veći broj odraslih ljudi ali i dece sa viškom kilograma.

Jasna veza između gojaznosti i nastanka karcinoma još uvek nije otkrivena, a stručnjaci predpostavljaju da bi glavni krivac mogle biti velike količine masnih naslaga. Određeni broj lekara smatra da se iza ovih poražavajućih statističkih podataka krije takozvani fiziološki mehanizam, odnosno proces nastanka viška masti u organizmu koji pokreće proizvodnju upalnih jedinjenja u našem telu i tako priprema podlogu za nastanak kancera.

Saznajte i Glavni uzrok gojaznosti nije šećer!

Na kraju treba istaći da je kontrola telesne težine najbolja zaštita od mogućih komplikacija. Određene statistike su otkrile da samo par procenata telesne težine manje može značajno smanjiti rizik od razvijanja različitih ozbiljnih bolesti.

D.R.

Pročitajte i  Kreatin: da ili ne?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *