Aspirin u odelu - Men`s Health

Aspirin u odelu

Da bi izborile svoje mesto na tržištu, farmaceutske kompanije su počele su da smišljaju razne vrste aspirina pa tako i obloženi, koji bi trebalo da vam pomogne da lakše svarite ovaj lek.

ISTINA
Obloženi i obični aspirin imaju slične efekte na stomak, prema članku koji je objavljen u avgustu ove godine u “Harvard Heart Letter”. Ideja koja stoji iza obloženog aspirina je da bi tako mogao da ostane netaknut u stomaku i da se umesto toga razgradi u tankom crevu. Na ovaj način bilo bi manje štete za sluzokožu želuca i manje šansi za razvoj gastrointestinalnih problema povezanih sa aspirinom.

ČUVA STOMAK ILI NE?
Ipak, obloženi aspirin može i dalje da ugrozi želudac, iako se razlaže u tankom crevu. Kada se rastvori, on putuje duž celog krvotoka do svih delova tela, uključujući i stomak. Ovde on blokira akciju COX-1 enzima, koji proizvodi supstancu koja čuva želudac od želudačne kiseline. Tu su izjave u medijima o obloženom aspirinu na koje svi mi reagujemo drugačije, ali bi trebalo da budemo svesni da upotreba ovog aspirina ne garantuje da neće biti stomačnih problema.

Pročitajte i  Napravite sami: Recept za asepsol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *