Hranom do lepše i zdravije kože - Men`s Health

Hranom do lepše i zdravije kože

Kao što pravilna kombinacija unosa proteina, vitamina i drugih nutrijenata pomaže našem telu da izgradi jake mišiće, tako i određene namirnice pomažu u poboljšanju zdravlja naše kože. Usporite proces nastajanja bora i zaštitite svoju kožu od uticaja sunca uz pomoć sledećih namirnica.

Pogledajte i Kako se najbrže rešiti mitisera?

BADEMI

Orašasti plodovi su bogati vitaminom E, moćnim antioksidantom koji smanjuje uticaj štetnih slobodnih radikala na zdravlje naše kože. Ovaj važan vitamin ima sposobnost da spreči nastanak bora i kožu učini hidriranijom.

CRVENA PAPRIKA

U svega 90 grama paprike možete pronaći polovinu dnevne doze vitamina C. Poput drugih antioksidanata i ovaj nutrijent štiti najveći ljudski organ od slobodnih radikala. Ljudsko telo takođe koristi vitamin C da bi proizveo kolagen- protein koji koži daje čvrstinu. Ukoliko niste ljubitelj paprike, vitaminom C su izuzetno bogate i namirnice kao što su papaja, jagode, kivi i kelj.

Saznajte i Evo kako da sprečite iritaciju kože posle brijanja

ŠARGAREPA

Ovo hrskavo povrće pomaže našoj kož da ima prirodan sjaj. U studiji koja je urađena na škotskom Sent Endrjus Univerzitetu, otkriveno je da nakon konzumacije šargarepe bogate beta-karotenom u vremenu od šest nedelja dolazi do značajnog poboljšanja izgleda kože. Naučnici to objašnjavaju činjenicom da šargarepa sadrži sastojke koji ljudskoj koži obezbeđuju zlatno žutu boju.

LOSOS

Već sigurno znate da su omega 3 masti iz ribljeg porekla izuzetno zdrave za naš organizam. Zbog jedinstvenih sastojaka meso ribe sprečava upalne procese u telu koji izazivaju crvene fleke po koži, osipe i druge probleme ove prirode. Takođe, naučno je dokazano da zdrave masti sprečavaju nastanak raka kože. Naučna studija objavljena u magazinu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da ljudi koji redovno konzumiraju ribu imaju razvijenu veću sposobnost odbrane od štetnih UV zraka.

Pročitajte i  Da li je svakodnevno konzumiranje tunjevine bezbedno?

Pročitajte i 7 razloga da češće pijete sok od šargarepa

GOVEDINA

Manjak cinka u ljudskom organizmu vodi ka poremećajima kože u vidu oboljenja kao što su rozacea, akne i dermatitis. Organsko crveno meso poput govedine je bogato mineralima koji se bore protiv oksidativnih oštećenja kože i koji unapređuju proces obnavljanja kože. Cink je takođe važan element u borbi protiv gubitka kose.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *