Gubitak kose: Najčešći uzroci - Men`s Health

Gubitak kose: Najčešći uzroci

GUBITAK OD 150 DLAKA DNEVNO JE NORMALNA POJAVA

Posledice opadanja kose kod muškaraca se mogu primetiti u dobi od 35 godina – ili se kosa proređuje ili opada, te se na temenu pojavljuje okrugla površina bez kose. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 procenata muškaraca. Razlog otpadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali lekari se slažu da postoji više čimbenika, kao što su:

  • stres
  • anemija
  • genetika
  • bolesti štitne žlezde
  • hormonski poremećaji
  • gljivice

Pročitajte i 5 načina da sprečite gubitak kose

KOJI TRETMANI POSTOJE KAO POMOĆ?

Postoji na hiljade preparata za koje proizvođači tvrde da će pospešiti rast kose ili sprečiti njeno opadanje. Za mnoge vitamine, šampone, regenerator i druge produkte tvrde da na neki način pomažu muškarcima u ovoj situaciji. Ovi produkti svakako ne mogu odmoći, ali nisi naučno potvrđeni.

KOJI VITAMINI POMAŽU?

Dnevna doza vitamina B, cinka, gvožđa i kalcijuma su razuman izbor. Novije studije spominju vitamin D kao dobru opciju. Ne preterujte s unosom vitamina A jer navodno može uticati na gubitak kose.

Saznajte i 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose

KAKO SPREČITI OPADANJE KOSE?

Pravilna briga o kosi je dobar početak. Održavajte kosu čistom koristeći nežne šampone. Zdrava ishrana je takođe bitan faktor. Dakle, ponavljamo: unosite u organizam dovoljne količine gvožđa, kalcijuma i vitamina. Smatra se da i neke biljke deluju blagotvorno kod ispadanja kose, tj. da će zaustaviti njeno ispadanje ili pak preokrenuti taj proces, a to su semenke bundeve i zeleni čaj.

Otkrijte i 3 saveta za bržu i kvalitetniju spermu

Sve u našem organizmu je međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose zavisi o zdravlju celog organizma. Ako imate problema sa ispadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate ishranu, rešite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvalitet ishrane je jako bitna, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svežih sokova.

Pročitajte i  Kako da poboljšate stanje duha i tela

Izvor: ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *