Da li ste na ivici nerava? - Men`s Health

Da li ste na ivici nerava?

Jedini način da se ovo stanje reši je – promena! Moram hitno da uradim nešto drugačije od ovog što sada radim. Moram da smognem snage, podignem glavu i napravim preokret pre nego što bude prekasno! Za početak, poslušaću savete stručnjaka. A ta odluka, da nešto promenim i da se prihvatim saveta pametnijih, već je sama po sebi deo rešenja. I već se malo bolje osećam…

NAPRAVIĆU KUTIJU ZA BRIGE
Motivacioni treneri preporučuju da napravimo kutiju za brige. To može da bude bilo kakva kutija – ona za cipele, drvena, plastična.. Nije važno od čega će biti, već šta će se u njoj nalaziti. Tu bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da stavimo papiriće na kojima smo ispisali sve ono što nas muči. Kada sve brige dobiju svoj papirić, zatvorite kutiju i stavite je na policu. Ovo nije negiranje briga, ovo je tehnika odlaganja rešavanja problema za trenutak kada budete spremni njima da se bavite. Za to vreme, dok one miruju na polici daleko od vaše glave, obavite sve one poslove kojima mentalno ne možete da se prepustite jer ste preopterećeni ovim žderačima zdrave svesti.

SETIĆU SE SVOJIH “ZAŠTO”…
Motivacija može brzo da splasne, kada prođe neko vreme i zaboravimo na razloge svog delanja i postojanja. Zapišite zašto želite promenu ili zašto želite da ostvarite određene ciljeve. Ne budite opširni. Da bih bio srećan – jeste dobar razlog, ali morate da definišete šta je to što vas čini srećnim.

PROMENIĆU SVOJ STAV, MAKAR NA SILU
Ne možemo da promenimo prepreke, ali možemo da promenimo svoj stav, jer način koji razmišljamo je način na koji delujemo. Ako stalno govorimo sebi “Sve je tako teško… Sve je protiv mene… Svi me mrze…“ ne rešavamo problem, a pojačavamo negativna osećanja koja truju naš organizam. Svaki put kada budem razmišljao o nečemu, razmišljaću afirmativno. Bez negacija.

PRESTAĆU DA GLEDAM NA DRUGE
U većini hijerarhija, prevelika sposobnost je nepoželjnija od nesposobnosti, pišu Lorens Dž. Piter i Rejmond Hal u bestseleru Piterovo načelo. U firmama se, kako oni kažu, često dešavaju pseudounapređenja, čija je osnovna svrha zavaravanje ljudi van hijerarhije. Ovakvim unapređenjima šefovi prikrivaju jalovost svoje politike unapređenja potvrđujući ispravnost prethodnih odluka; podižu moral zaposlenih, jer onda pomisle Ako je mogao on, mogu i ja; ali jačaju hijerarhiju koliko god da je nesposoban taj ko je unapređen, ne sme biti otpušten, jer zna dovoljno o poslovanju i bio bi opasan u suparničkoj hijerarhiji.

Pročitajte i  Evo koju hranu i lekove ne treba kombinovati

NEĆU SE ODRICATI ZADOVOLJSTAVA, ALI ĆU BITI UMEREN
Svidelo mi se još nešto u ovoj knjizi samopomoći, Piterovo načelo. Nagovaranje na samoodricanje je glupost, da parafraziram. Već sam nesrećan i umoran i slab i bezvoljan, i sada bih u cilju izlečenja, prema nekim guruima svesti i podsvesti, trebalo da se odreknem jela, pića, televizije… Ako već u poslu ne pronalazim zadovoljstvo, zašto bih se odrekao onoga što me koliko toliko usrećuje Neću prestati, ali ću biti umeren.

NNE TREBA MI TITULA, DA BIH BIO VOĐA
“Ne moraš da budeš šef, da bi probudio najbolje u kolegama i pozitivno uticao na radnu atmosferu“, piše Robin Šarma u svom vodiču za ostvarenje ličnog i profesionalnog uspeha Vođa bez titule. “Moraš jedino biti posvećen tome da koristiš svaki dan na poslu da izraziš svoje najbolje potencijale i pozitivno utičeš na druge.“ Najbolje sate i dane provodim sa ljudima sa kojim radim. Neću više shvatati kancelariju kao kazneni prostor.

RADIĆU NA ONOME ŠTO JE U MENI, A NE OKO MENE
Da bih bio veliki spolja, moram da budem veliki iznutra – to je sledeća lekcija koju sam savladao. “Ne možeš ostvariti vrhunske rezultate na poslu ako ne osećaš želju da to uradiš. Ne možeš pokazati čvrstinu u odnosima sa konkurencijom, ako nemaš mentalnu čvrstinu u sebi“, navodi se u knjizi Vođa bez titule. Posvetiću se tome da postanem toliko jak iznutra, da ću spolja delovati nepobedivo. Treniraću, ne da bih novo telo prošetao po splavovima, već da bih bio pun energije, zadovoljan sobom, da bih bio zdrav.

NEGOVAĆU INSPIRACIJU
Dok samo radio i ispitivao svoje preobraženje, dok sam donosio odluke, već sam osetio priliv neke nove pokretačke energije. Nije mi se više sedelo na kauču, poželeo sam da odem da trčim, bez obzira na minus i sneg. Osetio sam kako me sam plan o promeni pokrenuo sa mrtve tačke, ali sam ubrzo shvatio da je inspiracija kratkog daha. “Potrebno je da svoju inspiraciju zalivaš svakog dana jer je svakodnevni problemi isušuju“, piše Šarma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *