Transcedentalna meditacija: Sklad uma i tela - Men`s Health

Transcedentalna meditacija: Sklad uma i tela

Postoji veliki broj studija koje pokazuju zdravstvenu prednost meditacije. Najnovija studija Američkog udruženja za rad srca pokazala je kako je redovna meditacija dva puta dnevno u korelaciji sa čak 48 odsto smanjenom stopom srčanog i moždanog udara. Grupa ispitanika koja je meditirala (tokom lečenja) imala je smanjen je krvni pritisak, stres je bio u značajnom padu, a smanjili su i pušenje.

Doživeti stotu: 10 navika ljudi koji žive duže od proseka

“Glavna stvar na koju smo naišli (tokom istraživanja) je da, pored standardne medicinske nege, tehnika transcendentalne meditacije može imati veoma dobar uticaj na kardiovaskularni sistem”, kaže profesor Robert Šnajder, autor studije objavljene u “Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes” objavljene septembra 2014. godine.

Tačnije, jednostavno meditiranje od 20 minuta dva puta dnevno znatno umanjuje mogućnost iznenadne smrti, šloga i srčanog udara, jer ovim putem umanjujemo krvni pritisak i stres, što znači da transcendentalna meditacija može odlično poslužiti u sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, preneo je portal Spirit, science, and metaphysics početkom 2014. godine.

Pogledajte i Kako bavljenje sportom utiče na naše (mentalno) zdravlje?

Transcendentalna meditacija je specifični oblik kojeg je razvio Maharishi Mahesh Yogi, podrazumeva korišćenje mantre i meditiranje dva puta dnevno po 15 do 20 minuta, i za to vreme treba sedeti mirno i zatvorenih očiju.

Izvor: sensa.rs

Pročitajte i  Sunčanjem protiv neplodnosti
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *