Strela nebeska - Men`s Health

Strela nebeska

Ukoliko vam se dogodi da vas pogodi grom, možete slobodno da se smatra jednim od najvećih baksuza na svetu.

I mi se iskreno nadamo da nikada nećete lično iskusiti kako je to kad čoveka udari grom,ali ukoliko se to desi nekom drugom, a vi ste u njegovoj blizini morate znati šta treba da radite.

DELUJTE BRZO
Prvo što bi trebalo da uradite je da žrtvu udara groma što pre okrenete na leđa i podignete joj bradu.

PROVERITE DISANJE
Da li diše? Ako ne znate da li diše ili vam se učini da je disanje nepravilno, stisnite povređenom nos i dva puta mu udahnite vazduh u usta da bi mu se raširio grudni koš.

PROVERITE PULS
Najbolje na vratu. Ako ni posle pet sekundi ne budete osetili puls, pređite na masažu srca – 15 puta pritisnite grudni koš žrtve u visini bradavica tako što ćete položiti dlan jedne ruke preko druge i pritiskati prema srcu. Zatim proverite da li se pojavio puls. Ako nije, ponovite masažu.

PROSTRELNA RANA
Ako je munja promašila srce žrtve na njenom telu ćete videti opekotine na ulaznoj i izlaznoj tački udara. Zaštitite povređena mesta zavojem.

GROM NIJE JEDINA STRUJA KOJA MOŽE DA NAS POGODI
To može da uradi i svaki električni aparat pod naponom. Ako se nesrećnik koga trese struja još uvek drži za uređaj koji ga je drmnuo, nipošto ga ne dodirujte golim rukama. Prvo isključite uređaj da ne bi bio pod naponom. Ako to ne možete da uradite, onda pokušajte da gumenim đonom otkotrljate žrtvu u stranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *