Za bolji vid: 6 namirnica koje će pomoći zdravlju vaših očiju - Men`s Health

Za bolji vid: 6 namirnica koje će pomoći zdravlju vaših očiju

Više od 25 miliona ljudi širom sveta ima neki vid problema sa očima kao posledicom starenja, navodi se u izveštaju Američkog optometrijskog udruženja. Makularna degeneracija, katarakta i slična oboljenja najčešće nastaju kao posledica oksidacije i različitih upala oka, a istraživanja otkrivaju da određene namirnice bogate nutrijentima kao što su lutein i zeaksantin mogu smanjiti rizik od nastanka hroničnih bolesti oka.

Različite studije su takođe utvrdile da su namirnice bogate vitaminom C i E, beta karotenom, cinkom i omega 3 masnim kiselinama takođe dobre kao prevencija za bolesti oka koje su povezane sa starenjem. Ovo su neke od najefikasnijih…

Pogledajte i 5 navika koje oštećuju vid (a radimo ih svakodnevno)

KELJ

Bogat antiosidantima koji se bore protiv kancera i vitaminima, kelj je takođe dobar izvor beta karotena i sadrži idealan omer kako luteina tako i zeaksantina. U 100 grama kelja nalazi se 23,8 miligrama luteina ii zeaksantina. Konzumirajte kelj kao salatu ili prilog, a možete ga unositi i u vidu smoothija i čipsa.

KUKURUZ

Ne samo da je kukuruz ukusan, već je i veoma zdrav. Istraživači iz magazina Journal of Agricultural Food and Chemistry ustanovili su duže kuvanje ove namirnice povećava nivo luteina i antioksidanata. Uz to kukuruz je odličan dodatak različitim namirnicama.

Saznajte i 10 brzih i efikasnih vežbi da odmorite oči od računara i poboljšate vid

SPANAĆ

Oko 100 grama spanaća sadrži čak 20,4 miligrama luteina i zeaksantina. Napravite ukusni umak od spanaća, dodajte ga u sendvič ili salatu, a možete ga koristiti kao osnova za ukusni i zdravi smoothie. Kuvanje zelenog povrća poput kelja i spanaća pospešujemo apsorbciju luteina u naš organizam.

BROKOLI

Ovo vlaknasto povrće bogato vitaminom C, takođe sadrži beta karoten koji je vaoma važan za zdravlje očiju. Kuvani brokoli dodajte u omlet ili fritatu, dobar je dodatak sosevima a posebno lepo se slaže sa testeninama.

Pročitajte i  Kako ubrzati rast mišića i do nekoliko puta?

JAJA

Jedan od najboljih načina da započnete dan je doručak u vidu jaja koja nam pružaju lutein, vitamin E i omega 3 masti kao i brojne druge nutrijente. U zavisnosti od kvaliteta jaja, odnosno toga u koju kategoriju pripadaju, i količina zdravih nutrijenta se povećava.

Otkrijte i Zašto treba da jedete kelj

POMORANDŽE

Ukusno citrusno bogato vitaminom C pomaže i u unapređenju zdravlja tkiva oka. Vitamin C pomaže u regenerisanju tkiva oka, a ostali nutrijenti iz pomorandže kao što su antioksidanti i vitamin E smanjuju uticaj različitih upalnih procesa.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *