Budite bezbedni kod kuće - Men`s Health

Budite bezbedni kod kuće

Zima je dobra sezona za različite radove po kući, ali vaši „uradi sam“ projekti nisu sasvim bezopasni. Od novembra do januara, bolnice u SAD-u primaju dva do tri pacijenta na sat, zbog povreda zadobijenih u padu. Zima je, takođe vreme kad je učestalost trovanja ugljen – monoksidom najveća, a oko 30% kućnih požara se dešava u januaru i februaru. Izbegnite probleme uz pomoć sledećeg vodiča.

MERDEVINE
227 769 povređenih godišnje
Uvek se penjite uz merdevine unapred, nikad unazad. Za svaki metar visine, odmaknite osnovu merdevina od zida za 25 centimetara, kaže Meri-K Appy predsednica Saveta za bezbednost u kući. „Padovi se najčešće dešavaju pri preteranom naginjanju,“ kaže Appy. Ako vam kopča od kaiša prelazi ivicu merdevina, previše ste se nagnuli.

ROŠTILJ
20 677 povređenih godišnje
Ako imate roštilj na gas, obavezno ga testirajte pre prvog korišćenja nakon duže pauze, naročito ako je vreme veoma hladno. Zamrznuto gumeno crevo veoma lako puca, što može izazvati curenje gasa. Sipajte rastvor sapuna u vodi na mesto gde sa crevo spaja sa roštiljem. Ako se pojave mehurići, ili osetite miris gasa, znači da je crevo puklo i da ga treba zameniti pre upotrebe roštilja.

KAMIN
17 142 povređenih godišnje
Koristite samo suvo, starije drvo. Sagorevanje vlažnog, mladog drveta dovodi do oslobađanja velike količine kreozota (zapaljive, uljane supstance) koji može obložiti vaš dimnjak. Spaljivanje kućnog otpada može proizvesti dim bogat otrovnim hemikalijama. Da biste izbegli požar u dimnjaku, angažujte profesionalnog dimnjačara, da proveri i očisti vaš kamin i dimnjak pre upotrebe.

KABLOVI
11 971 povređenih godišnje
Tri četvrtine Amerikanaca koriste produžne kablove kao trajne priključke, navodi se u podacima Međunarodne fondacije za bezbedan elektricitet. „Ljudi ih obično gurnu ispod fotelje, ili kauča, pod čijim pritiskom plastični delovi lako mogu pući,“ kaže Lorraine Carli iz Nacionalnog udruženja za zaštitu od požara. Oštećeni produžni kabl može lako postati izvor požara. Unajmite električara da vam ugradi dodatne priključke, to je skuplje rešenje, ali svakako mnogo bezbednije.

Pročitajte i  Koliko je dovoljno, a koliko previše vode?

LOPATA ZA SNEG
26 117 povređenih godišnje
„Prilikom čišćenja snega, ne bi trebalo da podižete više od 10 do 15 % svoje telesne težine,“ kaže dr Arya Nick Shamie, asistent za hirurgiju kičmenog stuba na UCLA. Okrenite stopalo ka mestu na koje želite da bacite sneg: bacanje iz okreta može izazvati povredu kičme. Od pomoći je i lopata sa zakrivljenom drškom. „Ona omogućava da kičmu držite u neutralnom položaju,“ kaže dr Douglas Krebs, ortoped-kiropraktičar iz Čikaga.

PIŠTOLJ ZA UKUCAVANJE EKSERA
14 800 povređenih godišnje
Pištolj držite normalno na mesto ukucavanja, da vam ekser ne bi izleteo sa strane, kaže stolar Carter Oosterhouse. Drugu ruku držite bar 10 centimetara od mesta udara eksera; najduži ekser koji pištolj može da ukuca je dugačak 8 cm. Ako ste početnik, koristite lakše pneumatske pištolje, mnogo su lakši za rukovanje.

MOTORNA TESTERA
83 747 povređenih godišnje
Pre upotrebe testirajte sečivo na manjem parčetu drveta, odsečak bi trebao da bude ravan i čist. Ako više liči na rascep, nemojte koristiti to sečivo. „Pošto tupo sečivo loše seče, može vam se desiti da se testera odbije od čvora u drvetu i ispadne vam iz ruku,“ kaže Dr sci. Steven Johnson sa Univerziteta Maine. Sečivo možete da ponovo naoštrite, ali je svakako mnogo bezbednije da nabavite novo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *