7 prirodnih lekova za regulisanje niskog krvnog pritiska - Men`s Health

7 prirodnih lekova za regulisanje niskog krvnog pritiska

U medicini se optimalni krvni pritisak smatra onaj koji iznosi 120 mmHg sa 80 mmHg. Prvi broj označava sistolni pritisak pritiska u arterijama tokom otkucaja srca. Drugi broj reprezentuje dijastolički pritisak u arterijama koji se meri u pauzi između otkucaja srca.

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija uzrokuje neadekvatan protok krvi u srce, mozak i druge vitalne organe. Kod ljudi koji pate od hipotenzije pad krvnog pritiska često se manifestuje kada se naglo podignu iz ležećeg ili sedećeg položaja. Ta pojava se naziva posturalna hipotenzija i manifestuje se zamućenjem vida i vrtoglavicom. Ukoliko pak osećate neke oo simptoma poput zamora, mučnine, znojenja dlanova, gubitka svesti i vida, trebali biste što pre posetiti svog lekara kako biste pravovremeno primenili adekvatnu terapiju.

Nauka otkriva: Koliko soli nam je potrebno da budemo zdravi?

Blaže oblike simptoma niskog krvnog pritiska možete umanjiti i uz pomoć efikasnih saveta u pogledu ishrane.

JEDITE ČEŠĆE MANJE PORCIJE

Konzumirajte zdrave grickalice između obroka da biste izbegli nagle osećaje gladi. Uzimanjem manjih porcija nekoliko puta na dan sprečićete nagli pad krvnog pritiska pre ili nakon obroka. Namirnice poput orašastih plodova i suvog voća najbolji su izbor za vas.

ADEKVATAN UNOS SOLI

Višak soli nije zdrav, ali je ovaj nutrijent u umerenim količinama je veoma važan za naš organizam. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije dnevni unos soli bi trebao da bude najmanje u količini jedne kašike, nevezano za unos soli prirodnim putem kroz voće i povrća.

Gutljaj zdravlja vredan: Sok od paradajza

VIŠE TEČNOSTI

Unosite najmanje dva do tri litra vode dnevno. Pored vode preporučuje se da pijete i vodu od kokosa. Ovaj napitak će vam obezbediti neophodne elektrolite koji će zadržati tečnost u vašem telu. Dehidracija je čest uzročnik niskog pritiska. Jedan od najefikasnijih napitaka je sok od šipka koji je bogat antioksidantima koji se zovu polifenoli i koji regulišu krvni pritisak.

Pročitajte i  5 načina da smanjite rizik od srčanog udara

KOFEIN

Napici koji sadrže kofein pomažu u privremenom podizanju pritiska. Kada vam pritisak naglo padne, šolja kafe će biti vaš najbolji saveznik jer će podstaći cirkulaciju u organizmu.

LISTOVI BOSILJKA

Stari recept iz davnina kaže da žvakanje pet do šest listova bosiljka trajno povećava krvni pritisak. Listovi bosiljka su veoma bogati kalijumom, magnezijumom i vitaminom C što će efikasno delovati na regulaciju vašeg pritiska. Tu se nalazi i antioksidant eugenol koji pored efekta na pritisak utiče i na nivo holesterola.

Pogledajte i 5 načina da snizite krvni pritisak od jutra

BADEMOVO MLEKO

Stavite 5 do 6 badema u vodu da odstoje tokom noći. Drugo jutro ih izlupajte dok ne napravite kremastu smesu a zatim ih skuvajte. Ovaj napitak konzumirajte svakog dana i efikasno ćete regulisati krvni pritisak. U bademovom mleku nema ni holesterola ni zasićenih masti kao u običnom. Takođe sadrži i za zdravlje veoma važne Omega 3 masne kiseline.

MUNAKA

Još jedan savet iz prirodne medicine. Plodove biljke munaka potopite preko noći u mleko i ispijte ujutro, a ovaj napitak će vam pomoći da povratite vitalnost, energiju i da regulišete krvni pritisak boljom cirkulacijom krvi.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *