KONAČNO NASPAVANI: 6 saveta kako da pobedite tropske noći - Men`s Health

KONAČNO NASPAVANI: 6 saveta kako da pobedite tropske noći

Visoke temperature koje prelaze i 35 podeljak celzijusove skale i tropske noći postale su naša stvarnost tokom letnjih meseci. Naučna otkrića su pokazala stalan trend porasta prosečnih temperatura na planeti koji se objašnjava globalnim zagrevanjem koje je posledica najviše ljudskog faktora.

Osećaj neispavanosti, tamni podočnjaci i manjak energije su najčešći simptomi besanih noći koje se javljaju kao rezultat ekstremno toplog vremena. Zbog toga vam donosimo nekoliko vrlo praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da se konačno dobro naspavate.

Pogledajte i Ako želite mirniji i bolji san, jedite ove namirnice!

PAMUČNA POSTELJINA

Svilenu i flanelsku posteljinu odložite do jeseni. Pamučna posteljina je lakša i dozvoljava veći prodor vazduha što znači da ćete lakše dozvoliti prodor vazduha do vašeg tela.

ISKLJUČITE SVE UREĐAJE

Veliki broj ljudi ima naviku da svoje električne uređaje puni tokom noći. Međutim, laptop računari i punjači za telefone proizvode neželjenu toplotu, čak i kada ih ne upotrebljavate. Zbog toga isključite sve uređaje koji isijavaju toplotu kako biste postigli optimalnu temperaturu u vašoj spavaćoj sobi.

Otkrijte i 11 načina da preživite tropske vrućine

HLADNA KUPKA

Hladna kupka ili tuširanje hladnom vodom pre odlaska u krevet pomoćiće vam da spustite temperaturu tela i tako se lakše opustite pre spavanja u toploj sobi. Izbegavajte suviše hladnu vodu jer ona previše stimuliše organizam pa ćete se tako samo dodatno razbuditi.

VENTILATOR

Investirajte novac u kvalitetan ventilator koji ne stvara buku i koji će omogućiti cirkulaciju vazduha u prostoru u kome spavate. Ako ispred ventilatora stavite bocu hladne vode ili posudu sa kockama leda, dodatno ćete osvežiti vazduh u sobi pre spavanja.

RASHLADITE POSTELJINU

Iako ovo na prvi pogled izgleda kao drastična mera, stavljanje jastuka i posteljine u kesu a zatim i u frižider pola sata pre spavanja, jedan je od najefikasnijih trikova uz pomoć kojeg ćete pobediti nesanicu tropskih noći.

Pročitajte i  Zdravlje na usta ulazi: Obrok koji jača vaš organizam

Tehnika za bolji san: Rešite se nesanice za 60 sekundi (VIDEO)

OTVORITE PROZORE SAT VREMENA PRE SPAVANJA

Roletne i zavese koje ste navukli na prozore tokom dana kako biste sprečili sunčevu aktivnost, podignite i otvorite prozore kako bi u vašu sobu ušao svež vazduh i kako biste postakli cirkulaciju istog. Kasnije tokom noći i temperature lagano počinju da padaju pa ćete osetiti lagani povetarac koji će vas blago osvežiti.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *