Mogu li zbog klime da nam prorade sinusi? - Men`s Health

Mogu li zbog klime da nam prorade sinusi?

 

Klima definitivno utiče na to da li će nekome cureti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto baš kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman.

Ako se pitate zbog čega vam se ruke smežuraju u vodi, odgovor potražite OVDE.

Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija-Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.

Dr Ričard Lebovic, rinolog na NYU Langone medicinskom centru, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi.

“Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski ‘list’ prašine”, vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno”, rekao je dr Lebovic.


Izvor: Nedeljnik

Pročitajte i  Čuvajte svoj vid: 6 načina da ga zaštitite
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *