Uništite ta sitna bića - Men`s Health

Uništite ta sitna bića

OČNI KAPCI
Ako vas kapci peku, a oči su vam krvave, možda je u pitanju okularna rozacea, bolno zapaljenje izazvano parazitom Demodex folliculorum.
REŠENJE
Svakodnevno perite svoje kapke. Držeći oči zatvorenim, protrljajte kapke mešavinom jednakih količina vode i bebi-šampona, a zatim dobroisperite. Kada se simptomi smire, ponavljajte ovaj postupak jednom nedeljno, preventivno. Ako ovo ne pomogne, javite se dermatologu radi uvođenja medikamentne terapije.

LICE GRUDI LEĐA
Svaki peti muškarac i u četvrtoj deceniji života ima akne. Delimični krivac za ovo je i bakterija Propionibacterium acnes koja živi na koži. Kada se pore zapuše mrtvim ćelijama dolazi do nakupljanja sebuma (loja), što je odlična podloga za rast ovih bakterija i tako nastaju bubuljice.
REŠENJE
Čistite kožu od mrtvih ćelija, tako će vam pore ostati otvorene. Jednom do dva puta nedeljno blago protrljajte lice tkaninom za kupanje. Najbolje je da to uradite dok se tuširate, jer vam je tada koža već meka. Za grudi i leđa koristite sunđer.

PAZUH
Propionibacteria kao i druge bakterije, živi na koži pazuha i prepona hraneći se znojem. Nus efekat je lučenje znoja neprijatnog mirisa (bromhidroza).
REŠENJE
Ošišajte najduže pazušne dlake, koristite antibakterijski sapun i nanosite antiperspirant. Sama dlaka ne stvara neprijatan miris, ali njenim skraćivanjem smanjujete površinu na kojoj bakterije mogu da se razmnožavaju

ŠAKE
Čest stanovnik kože je bakterija Staphylococcus aureus. Ako inficira male posekotine na prstima, može uzrokovati veoma bolno zapaljenje kože oko nokta, koje se naziva paronihija.
REŠENJE
Potapajte povređeni prst u toplu vodu, tri do četiri puta dnevno. To će privući bela krvna zrnca u predeo rane i ubrzati čišćenje.

GENITALIJE
Stres i povećana vlažnost genitalnog predela mogu izazvati umnožavanje gljivice Candida albicans i dovesti do razvoja gljivične infekcije. Penis vam može postati bolan ili se može javiti svrab, uz pojavu intenzivnog crvenila. Ovo se dešava većem broju muškaraca nego što se misli. Neobrezani muškarci su u većem riziku od ove infekcije, jer gljivice bolje rastu ispod prepucijuma.
REŠENJE
Perite genitalije sapunom u kome nema hemijskih aroma, a zatim ih namažite nekom kremom sa antimikotikom (lek koji ubija gljivice).

Pročitajte i  Tetrisom protiv loših navika

STOPALA
Mikroorganizam Brevi bacterium najbolje raste na tamnim, vlažnim mestima i vašim stopalima i daje neprijatan miris nogama.
REŠENJE
Dva puta nedeljno po pet minuta, potopite stopala u rastvor od jednakih količina belog sirćeta (ubija bakterije) i slane vode (isušuje kožu). Nošenje čarapa od materijala koji upijaju vodu kao što je npr. Coolmax, omogućuje da stopala duže ostanu suva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *