Osećanja: Kako različita emocijonalna stanja utiču na naše zdravlje? - Men`s Health

Osećanja: Kako različita emocijonalna stanja utiču na naše zdravlje?

Medicinski termin slomljenog srca poznat podrazumeva slabljenje mišića srca, što uzrokuje da se leva komora (koja obezbeđuje telo krvlju bogatom kiseonikom) abnormalno proširi pri dnu, piše „Diskaveri“.

Osim akutnog bola u grudima i kratkog daha, ovo stanje može dovesti do srčanih napada i smrti. Odavno je poznato da neočekivan emocionalni šok kao što je smrt supružnika ili nasilna svađa može uzrokovati napad. Ovo stanje su otkrili japanski naučnici, a dobilo je ime po tradicionalnoj zamci za hobotnice, za koju se kaže da podseća na proširenu srčanu komoru. Previše sreće može da naškodi vašem zdravlju?

OMILJENI LJUBIMAC: 8 važnih životnih lekcija koje možemo naučiti od svog psa

Međutim, statistike nemaju podataka i niko nikada nije ispitivao da li bi srećan događaj mogao dati sličan rezultat. Kristian Templin i Jelena Gadri iz Univerzitetske bolnice u Cirihu su 2011. godine uspostavili globalni registar kako bi pratili slučajeve sa ovim sindromom, koji su prilično retki. Pet godina kasnije, mreža od 25 bolnica širom devet zemalja, skupila je statistički značajne podatke u vezi s 1.750 slučajeva s takotsubo sindromom (TTS). Templin i Gadri su predvodili tim od 16 istraživača, koji su smatrali da su emocionalna uzbuđenja, u ovom slučaju radost, odgovorna za 485 ovih slučajeva.

Unutar te grupe, za četiri procenta (ukupno 20 osoba) može se reći da su patili od „sindroma srećnog srca“.

MAGIJA PRIVLAČNOSTI: Zašto ste se baš u NJU zaljubili?

„Bolest može biti uzrokovana i pozitivnim emocijama, takođe“, izjavio je Gadri.

U dvadeset slučajeva sindrom je uzrokovan srećnim događajima uključujući rođendanske žurke, venčanja, iznenađenja povodom proslava, pobeda omiljenog ragbi tima, kao i rođenje unučeta

Nijedna od njih nije bila fatalna. Doktori koji rade u hitnoj pomoći bi trebalo da budu svesni činjenice da pacijenti sa simptomima srčanog napada možda pate od TTS, izazvanog bilo pozitivnim bilo negativnim iskustvima. Sindrom (ne)srećnog srca pogađa više žene Iz razloga nepoznatog istraživačima, 95 procenata pacijenata u oba slučaja, u grupama i slomljenog srca i srećnog srca, bile su žene u svojim srednjim do kasnim 60-tim godinama.

Pročitajte i  6 trikova koji će vam pomoći kod preteranog znojenja

BOLNI RASKIDI: 5 načina da je zaista zaboravite

„Mi još uvek ne znamo zašto su pretežno žene pogođene Takotsubo sindromom“, Gadri je izjavio za AFP.

„Možemo samo da spekulišemo da hormonsko stanje, pre svega estrogen, igra ključnu ulogu u mehanizmu ove bolesti.“

Žene imaju mnogo veći nivo estrogena nego muškarci, kod kojih je dominantan testosteron. Ovakav rezultat kada su u pitanju žene je zbunjujući s obzirom da muškarci češće doživljavaju srčane udare. Dalje studije su neophodne kako bi omogućile da se utvrdi kako to da i srećni i tužni životni događaji, iako drugačiji, na posletku dele isti deo u centralnom nervnom sistemu koji pokreće ove simptom.

Izvor: National geographic.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *