Neosetljiv jezik - Men`s Health

Neosetljiv jezik

Dobro zdravlje počinje od vrha vašeg jezika.

PROBLEM JE U GLAVI
Ako vam se čini da počinjete da gubite čulo ukusa, mnogo je verovatnije da je za to kriva vaša glava, a ne vaš jezik. Nemojte potcenjivati moć izgleda hrane koju jedete pošto on može da utiče i na to kako osećate njen ukus. Muškarci koji su učestvovali u jednom istraživanju tvrdili su, recimo, da je sladoled od vanile koji je obojen veštačkom žutom bojom ukusniji od sladoleda sa istom količinom arome vanile kome nije dodata boja.

GDE IMA DIMA, NEMA VATRE
70 odsto ukusa hrane krije se u njenom mirisu i zato vam se, kad ste prehlađeni, čini da je hrana bezukusna – kao da žvaćete vunu. A šta je sa pušenjem? Zar ono ne utiče na prepoznavanje ukusa? Pušenje ne ubija ukus, barem još nema naučnih dokaza za to. Ali ako vi želite da pušenje utiče na ukus i ako to sebi dovoljno snažno sugerišete, biće veoma teško ubediti vas u suprotno.

OPISUJTE UKUS KOJI OSEĆATE
Svoje čulo ukusa najlakše ćete dovesti u red ako se budete ugledali na degustatore vina – stručnjake koji po ukusu određuju svojstva vina. Ako znate šta ste stavili u usta, lakše vam je da odredite kakvog je ukusa to što probate. Dobro je i da tu i tamo rečima opišete ukus nekog jela. Ako recimo za vino kažete da ima ukus jagoda, borovnica i slično, većina analfabeta će vas zacelo čudno gledati, ali vaš mozak će tako imati na raspolaganju više mogućnosti da se odredi prema ukusu. Naime, u tom slučaju ćete bolje osećati ukus.

Pročitajte i  Koja voćka može da zameni tablete?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *