Zdravo i ukusno: Sok od limete - Men`s Health

Zdravo i ukusno: Sok od limete

Sok od limete ima kisel i pomalo opor ukus poput većine citrusnih biljki. Potiče iz iste porodice kao i poznatiji limun. U širokoj je upotrebi i koristi se kako u kulinarskim tako i kao deo prirodne medicine. Zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita preporučuje se svima.

VITAMIN C

Sok od limete pomoći će vam da na dnevnom nivou unesete odgovarajuću količinue vitamina C. Istraživanja su otkrila da se u jednoj čaši soka od sveže limete nalazi 72,6 miligrama vitamina C. Upravo je ovaj vitamin ključan za oporavak mišića, jačanje imuniteta i bolje zdravlje kostiju i zuba. Takođe pomaže da naše telo proizvodi više kolagena, belančevine koja igra presudnu ulogu u boljem funkcionisanju krvnih sudova, zdravlju kože ali i koštanog sistema, tačnije tetiva, ligamenata i hrskavica.

Osvežavajući doručak: Ukusan zeleni smoothie

ANTIBIOTIČKA DEJSTVA

Limeta sadrži jedinstven aktivni sastojak- flavonol glikosid koji ne samo da pruža antikancerogene i antioksidantske benefite već pruža i snažna antibiotička svojstva u našem organizmu. Ta antibiotička svojstva posebnu snagu su pokazale u slučaju bolesti kakva je recimo kolera koju izazivaja određena vrsta otpornih bakterija.

ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA

Limeta i druga citrusna svojstva takođe sadrže antikancerogene komponente- flavonoide. Upravo ovi aktivni prirodni sastojci imaju antikancerogena dejstva jer sprečavaju prodor kancerogenih ćelija. Medicinska iskustva su pokazala da flavonoidi značajno usporavaju razvoj tumora na mozgu.

Pogledajte i 5 znakova da vam nedostaje vitamin C

DETOKSIFIKACIJA – ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Limeta sadrži osam različitih limonoida, komponenti koje obezbeđuju bolju aktivnost enzima u jetri. Upravo ova vrsta enzima sprečava razvoj štetnih materija u jetri i vrlo uspešno je detoksifikuje tako što ih izbacuje iz našeg organizma putem urina.

D.R.

Pročitajte i  Indeks telesne mase i godine
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *