Zašto se ruke smežuraju u vodi? - Men`s Health

Zašto se ruke smežuraju u vodi?

Decenijama su naučnici bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spolji sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako.

Pogledajte i Da li je gazirana voda loša po zdravlje?

Naime, spoljni sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Podlogu tom verovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sastava u telu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje…

S naboranim prstima dobrovoljci su bili puno brži u sakupljanju mokrih predmeta. Neurolozi su sad skloni uverenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Doživeti stotu: 10 navika ljudi koji žive duže od proseka

U 2013. godini sproveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi. S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto, piše Bright Side.

Izvor: Newsweek.rs

Pročitajte i  Navike koje utiču na vaše zdravlje
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *