Bez dijabetesa: Punomasno mleko kao prirodni lek - Men`s Health

Bez dijabetesa: Punomasno mleko kao prirodni lek

Godinama lekari savetuju da se uzimaju mlečni proizvodi sa malo masti. Čak i neka najnovija istraživanja ukazuju na to da bi trebalo da se uzimaju samo proizvodi sa malo masti. U školama u SAD se nude samo takvi proizvodi, mada je dozvoljeno da čokolada ima sadržaj punomasnog mleka.

Ali istaživanja rađena među širom populacijom kažu da bi trebalo da se obrati pažnja na vezu puniomasnog mleka, težine i rizika od bolesti jer – smanjena upotreba tog mleka može da poveća rizik dobijanja dijabetesa.

Mleko nakon treningada ili ne?

Doktor Darijuš Mocafarian je analizirao uzorke kod 3.333 odrasla pojednca koji su uzeti pre 15 godina. Ljudi koji su imali povećanje elemente na koje utiče punomasno mleko u proseku su imali 46 odsto manji rizik dobijanja dijabetesa. “Nema konkretnog dokaza da oni koji jedu proizvode sa manje masti bolje prolaze u odnosu na one koji jedu punomasno mleko”, kaže Mocafarian.

Kako punmomasno mleko ima puno kalorija, pretpoostavka je bila da će njegovim izbegavanjem se i rizik od dobijanja dijabetesa smanjiti. Ipak, kako se pokazalo oni koji to učine, smanjuju uns masti koji nadoknađuju ugljenim hidratima ili šećerom, koji pak sa svoje strane se utiču na dobijanje dijabetesa.

Želite da smršate? Pre spavanja popijte neki od ovih 5 napitaka!

Težina osobe kada se radi o punomasnom mleku nema uticaja da li će neko dobiti dijabetes ili ne. Štaviše, u posebnoj studiji urađenoj na 18.438 žena utvrđeno je da one koje su jele najviše punomasnog mleka su zabeležile i najmanji porast težine.

Fokus lekara sa samu namirnicu u određivanju dijete pokazao se kao negativan. Smanjivanjem upotrebe punomasnog mleka, računalo se na smanjenje holesterola, ali se nije računalo na zamenu mleka ugljenim hidratima, koje telo pretvara u šećer, a potom u masnoće.

Pročitajte i  Ove namirnice nikako ne biste smeli da jedete

Iako još nije jasno kako punomasno mleko snožava rizik od dijabetesa moguće je da na neki način reguliše šećer i insulin. Punomasno mleko će obezbeđivati dovoljno kalorija da neće biti potrebe da se uzima slatka hrana. Moguće je da masti iz punomnasnog mleka idu direktno u ćelije, time poboljšavaju sposobnost jetre da razbije šećer iz hrane. Taklođe, moguće je da korišćenjem nekih fermentisanih proizvoda poput sira bakterije smanjuju nivo šećera.

Pogledajte i Ako bolujete od dijabetesa, tokom treninga obratite pažnju na…

Mocafarian ne predlaže ljudima da odmah počnu sa konzumacijom punomasnog mleka. jer je potrebno još studija da se ovaj efekat potvrdi. Ipak, dosadašnji rezultati opovrgavaju korist dijete sa malim unosom masnoća.

Izvor: Newsweek.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *