Evo zašto je važno redovno piti vodu - Men`s Health

Evo zašto je važno redovno piti vodu

Voda je sastavni deo našeg organizma, a ako je ne pijemo u dovoljnim količinama u našem telu će početi da se događaju neobične i ne tako dobre stvari.

SAKUPIĆETE “LAŽNE” KILOGRAME

Iako zvuči neobično, ali ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u telu zbog čega izgledamo deblji nego što zaista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, telo počinje da zadržava sve zalihe koje ima, što uzrokuje podbulost.

Osam čaša vode dnevno – fantastična ili loša ideja?

IZGUBIĆETE ENERGIJU

Osećate se iscrpljeno i umorno, kao da ste se dan pre dobro napili? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tela dovodi do pada energije koji osetimo u obliku umora. Kako bi izbegli jutarnji mamurluk, pre nego posegnete za šoljicom kafe, popijte čašu vode.

GUBITE KONCENTRACIJU

S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 odsto tečnosti, ovaj organ itekako zavisi od našeg unosa vode u organizam. To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se očitavaju u obliku blagog osećaja žeđi, kog često ignorišemo, posebno dok smo na radnom mestu.

STALNO ĆETE OSEĆATI GLAD

Vrlo česta pojava koja se događa skoro svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamenimo sa snažnim osećajem gladi. Ovakva reakcija tela je normalna, a možete je testirati jednom čašom vode. Kada osetite želju za hranom, pre nego posegnete za nekom grickalicom ili utešnim zalogajčićem popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je reč o dehidraciji, voda bi trebalo da ubije lažnu glad.

Pogledajte i 3 znaka da ste opasno dehidrirali tokom poslednjeg treninga

SPORIJE ĆETE GUBITI KILOGRAME

Pročitajte i  Brada otrkiva mnogo o vašem zdravlju

Voda je sastavni deo našeg tela, metabolizma i probavnog sistema. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dve čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorevanje kalorija za čak 30 odsto. S druge strane, pijete li premalo vode, telo postaje dehidrirano zbog čega se celi mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utiče na lošu probavu, ali i na gojenje i teško skidanje kilograma. Ako se ne možete natjerati da popijete dovoljno vode jer vam ne odgovara ukus, napravite ukusnu vitaminsku vodu.

Izvor: Newsweek.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *