Teške belančevine - Men`s Health

Teške belančevine

Većina dijeta za mršavljenje, naime, oslanja se na nepromenjen ili čak povećan dnevni unos belančevina. A povećanje količine belančevina znači veći pritisak na vaše bubrege i dovodi u pitanje njihovo zdravlje. Briga nije zanemarljiva jer su bubrezi filter za proizvode metabolizma belančevina.

Mada “habanje” bubrega s vremenom predstavlja normalnu pojavu, stručnjaci su bili iznenađeni otkrićem da čak kod četvrtine ljudi srednjih godina postoje znaci blažeg slabljenja bubrega. Zbog toga je ugrožena sposobnost prerade belačevina tako da bi veći unos ovih ”građevinskih elemenata“ za mišiće mogao da dovede do ozbiljnijih poremećaja rada bubrega.

UPOZORENI STE
Stručnjaci zbog toga upozoravaju da su dijete s visokim sadržajem belančevina neprikladne i škodljive za sve one koji imaju neočekivane probleme s bubrezima, a moguće je da i vi spadate među takve. Ako kod vas postoji i jedan jedini faktor rizika za slabljenje bubrega (srednje godine, visok krvni pritisak, šećerna bolest), preporučljivo je da uradite analizu krvi i vrednosti kreatinina u njoj i da proverite funkcionisanje bubrega pre nego što se upustite u držanje takve dijete. Čak i ako se ustanovi da je kod vas posredi samo lakša disfunkcija bubrega, treba da imate na umu da postoji bezbednosna granica dnevnog unosa belančevina životinjskog porekla od 80 grama. A dijete bazirane na povećanom unosu belančevina predviđaju njihovo konzumiranje i do 200 grama dnevno.

Pročitajte i  Mogu li vas lekovi učiniti pametnijim?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *