Da loše raspoloženje postane prošlost: Naterajte mozak da budete srećniji - Men`s Health

Da loše raspoloženje postane prošlost: Naterajte mozak da budete srećniji

Iako kruži dosta saveta o tome kako da postanete srećni , treba se okrenuti naučno dokazanim činjenicama. Aleks Kob je istraživač neuologije sa kalifornijskog Univerziteta koji je zaključio da dobar deo našeg raspoloženja dolazi od misli.

Pogledajte i 9 načina da ščepate sreću (i nikada je više ne pustite)

Osećaj krivice ili srama aktivira deo mozga za nagrade i zato tako često sebi nabacujemo ove osećaje. Isto tako zahvalnost stvara sreću, ali se ne savetuje se da preko krivice i srama dođete do nje. Zahvalnost je jedini pravi prirodni moždani antidepresant, jer podiže nivoe seratonina i dopamina (koji se koriste u veštačkim antidepresantima) – koji nam donose sreću. Dobra stvar što zahvalnost ne mora da dođe spontano, već se možete “naterati” da budete zahvalni za nešto u životu.

Prepoznavanje negativnih emocija takođe pomaže. Grupa ispitanika je imala zadatak da to uradi i amigdala – deo mozga gde se stvaraju emocije je smanjio aktivnost. Isti efekat ima i donošenje odluka, ali ipak treba izbegavati donošenje “savršenih odluka”.

Otkrijte i 15 stvari koje će vas pretvoriti u uspešnog muškarca

Pomoć drugoj osobi je takođe korisna, i ne samo što će te tu osobu učiniti zadovoljnijom već ćete se i sami tako osećati. Ljudi su društvena bića i na na prihvatanje u društvu reaguju kao i na osećaj bola. Mozak je napravljen tako da dodir označi kao prihvatanje u društvu. Dodir je zaslužan za povećanje oksitocina koji opet smiruje amigdalu. Po nekim istraživanjjima, držanje za ruke dvoje zaljubljenih može čak da smanji osetljivost na bol.

Izvor: Newsweek.rs

Pročitajte i  Sladokusci, obratite pažnju: Zdrava namirnica koja može da zameni šećer
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *