Poroci i zdravlje: Koje loše navike nam skraćuju život? - Men`s Health

Poroci i zdravlje: Koje loše navike nam skraćuju život?

Između dobrog pića i dužeg života pisac Kingsli Amis je uvek birao ovo prvo, a svoj je stav objašnjavao na sledeći način: “Ne bih napustio nijedan užitak radi dodatne dve godine u staračkom domu”.

Možda se slažete ili ne, ali glavni problem u ovom citatu jeste da mi prosto ne znamo koliko je jedan porok tačno štetan po naše zdravlje. Ili drugim rečima – kako uporediti opasnost po zdravlje koju nosi hamburger s pretnjom po organizam koju nosi više čaša alkoholnog pića.

Otkrijte i Evo kako da zauvek ostavite cigarete

Kako bi uklonio konfuziju, stručnjak za statistiku Dejvid Špigelhalter pri Univerzitetu u Kembridžu pokušao je da učini upravo to pa je ljudske poroke sveo na cifre koje utiču na životni vek, prenosi BBC.

On je naglasio da brojevi ne služe za sabiranje ili oduzimanje, tj. da jedna vrlina nikada ne može da poklopi porok, ili da jedenje zdravog voća ne može da anulira uticaj agresivnog pušenja. S druge strane, brojevi koje je Špigelhalter predočio pomažu u shvatanju šire slike našeg života.

Špigelhalter nam donosi dobre vesti kada je riječ o konzumiranju kafe ili trčanju, ali i loše kada je reč o vinu ili kobasicama.

Pogledajte i Šta se dešava u vašem telu kada prestanete da pušite?

Gledanje TV-a dva sata dnevno smanjuje život za godinu dana, baš kao i konzumiranje dve kobasice dnevno. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno smanjuje život za sedam godina, a džogiranje ga produžava za dve godine. Žene žive duže od muškaraca, a svi zajedno živimo oko 13 godina duže od naših pradeda.

Izvor: Newsweek.rs

Pročitajte i  Hrana koja ublažava posledice prejedanja
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *