Šta je prolećni umor i kako ga se rešiti? - Men`s Health

Šta je prolećni umor i kako ga se rešiti?

Prolećni zamor dolazi usred promene vremenskih prilika, tačnije u vreme kada dolazi do tranzicije iz hladnog u toplije vreme. Pojava koja se zove sindrom prolećnog umora se ne smatra bolešću, međutim prate ga različiti fizički i psihički simptomi, a najčešće se javlja u obliku manjka energije.

Pogledajte i 13 razloga zašto se stalno osećate umorno

Tokom zimskog vremena dani su kraći a sunčeva aktivnost je slabija, pa dolazi do manje produkcije serotonina u ljudskom organizmu. Serotonin je hemikalija koja je odgovorna za osećaj satisfakcije i sreće .

Dolaskom lepšeg vremena stvari se u potpunosti menjaju. Hormonalne promene u našem telu su izraženije, a kao reakcija dolazi do funkcionalnih promena koje utiču na naše raspoloženje. Osećaj letargije, pospanosti i pad krvnog pritiska su uobičajne reakcije u našem telu. U nekim slučajevima dolazi i do pojave mučnine, vrtoglavice, migrene pa čak i poremećaja u spavanju.

Na svu sreću prolećni umor ne traje dugo i potrebno je biti strpljiv da bi se nivo serotonina u organizmu stabilizovao. Ukoliko navedeni simptomi potraju duže od tri nedelje, bilo bi dobro da se posavetujete sa svojim ličnim lekarom.

Otkrijte i Pobedite umor pomoću ovih namirnica

HRANOM PROTIV UMORA

Generalno pravilo glasi- što više svežeg voća i povrća. S druge strane izbegavajte masnu hranu i rafinisane proizvode, jer će ovakva ishrana samo dodatno pogoršati stanje iscrpljenosti. Na vašem meniju bi trebali biti namirnice koje sadrže nizak glikemijski indeks, odnosno hrana koja postepeno oslobađa šećer u krvi i tako odlaže osećaj sitosti. Dobra opcija su i povrća bogata vlaknima, poput sočiva, graška, pasulja, smeđe riže i leblebija.

Saznajte i Efikasna masaža koja brzo otklanja glavobolju (VIDEO)

Esencijalne masne kiseline su takođe veoma važne, a njih najviše ima u avokadu, lanu i susamu. Ljuta hrana je takođe dobra opcija jer stimuliše proizvodnju endorfina, pa svoje obroke začinite sa malo ljute papričice.

Pročitajte i  Kako da se zaštitite od najopasnijih bolesti?

Treneri i nutricionisti savetuju umerenu fizičku aktivnost bilo da je reč o treninzima u teretani ili sportskim aktivnostima na otvorenom. Ne zaboravite i na adekvatan unos tečnosti od oko 1,5 do 2 litra dnevno.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *