Da li je bezglutenska ishrana zdrava? - Men`s Health

Da li je bezglutenska ishrana zdrava?

Verovatno ste primetili da se u poslednjih nekoliko godina sve veći broj ljudi odlučuje za izbacivanje glutena iz ishrane. Taj trend je toliko porastao da je zahvatio čitav svet. Statistički podaci u Americi su otkrili da iako svega jedan posto populacije ima problem sa celijačnom bolešću (karakteriše je nepodnošljivost organizma na gluten), u 2015 godini četvrtina amerikanaca se izjasnilo kao netolerantnim na gluten, što je skok od 65 procenata u odnosu ne vreme od pre dve godine.

Hranite se kao Novak: Ukusan obrok bez glutena

Međutim i takav tip ishrane ima svoje negativne efekte. U namirnicama bez glutena uglavnom ima i toksičnih elemenata poput žive i arsena, navodi se u studiji sa Univerziteta Ilinois. U jednoj njihovoj studiji u kojoj je učestvovalo gotovo 8,000 ljudi, posebna pažnja je posvećena onima koji su strogo držali bezglutensku dijetu, ukupno njih 73-je. Istraživači su proveravali rezultate krvi i urina kod ispitanika u razdoblju između 2009 i 2014 godine. Rezultati su pokazali prisustvo veće količine arsena i žive koja je u odnosu na ljude sa regularnom prehrambenim navikama veća za čak 70 procenata.

ŠTA JE UZROK VEĆEG NIVOA TOKSINA?

Istraživanja su pokazala da obrađene bezglutenske namirnice kao zamenu za pšenično bražno imaju rižu, u kojoj je sa druge strane otkriveno postojanje toksičnih metala iz đubriva, zemlje i vode.

Otkrijte: 14 iznenađujućih izvor glutena!

ŠTA AKO STE ZAISTA NETOLERANTNI NA GLUTEN?

Ukoliko imate lekarsku potvrdu da vašem organizmu ne prijaju namirnice sa glutenom u sebi, nemojte da slepo kupujete hranu na čijem omotu piše- organskog porekla bez pesticida i herbicida. Prvo isprobajte prirodne bezglutenske namirnice poput voća, povrća, organskog mesa, sira, jogurta i orašastih plodova.

D.R.

Pročitajte i  Živite duže uz samo 5 minuta vežbanja dnevno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *