Kako tužna muzika utiče na naše emocije? - Men`s Health

Kako tužna muzika utiče na naše emocije?

Japanski istraživači sa Univerziteta umetnosti i Naučnog instituta Riken ispitivali su zašto mnogi ljudi uživaju da slušaju tužnu muziku, piše sajt national geographic.rs

Najbolja plejlista ikada: 25 pesama koje dižu motivaciju na maksimum

U njihovom istraživanju, učestovalo je 44 ispitanika i dato im je da preslušaju dve tužne (Glinkin Nokturno u f -molu i Blumenfeldovu etidu u g-molu) i jednu veselu kompoziciju (Koncertni alegro u G-duru Enrikea Granadosa). Naime, treba napomenuti da se pesme i kompozicije pisane u durskim lestvicama smatraju veselim, a u molskim tužnim.

Potom su Ai Kavakami i njegove kolege zamolile ispitanike da opišu kako su doživeli muziku koju su slušali i kako se osećaju, piše Science Daily. Naučnici su objasnili da je tužna muzika evocirala kontradiktorna osećanja zato što su učesnici u studiji opisali tužnu muziku tragičnijom, manje romantičnom i manje radnosnom nego što su se tako zaista osećali dok su je slušali.

Pogledajte i 6 jednostavnih načina da budete pozitivniji

“Generalno, tužna muzika izaziva tugu kod slušalaca, a tuga je neprijatna emocija. Ukoliko tužna muzika izaziva samo negativna osećanja, ne bismo je slušali“, rekli su istraživači.

Pročitajte i  Neverovatno otkriće: Naučnici izmislili kontraceptivnu pilulu za muškarce
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *