Oprez: Znakovi koji ukazuju na povećan unos proteina - Men`s Health

Oprez: Znakovi koji ukazuju na povećan unos proteina

Postoji širok spektar preporuka kada je unos proteina u pitanju. Mnogi se bave idealnim procentima u odnosu na ukupan unos kalorija, ali brojke nekad mogu i da zavaraju. Ipak, obratite pažnju na sigurne znake koji ukazuju na činjenicu da ste preterali sa unosom proteina, piše oklagija.rs

LOŠE RASPOLOŽENJE

Kada unosimo previše proteina, često ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata koji su nam preko potrebni za svakodnevno funkcionisanje, ali i u velikoj meri negativno utiču na naše raspoloženje. Uvek posegnite za složenim ugljenim hidratima kojih najviše ima u voću, jogurtu, smeđem pirinču, ovsenim pahuljicama…

Za oporavak mišića nakon treninga: Fenomenalni jesenji smoothie s bundevom

UMOR I “ZAMUĆEN” VID

Jutarnja malaksalost, slabost i zamućen vid su razlog zbog kog ćete najčeše posegnuti za kafom ili užinom. Takozvana “magla” javlja se i usled preteranog unosa proteina. Ne zaboravite da su ugljeni hidrati glavni izvor energije mozga, pa u takvim situacijama posegnite za namirnicama bogatim upravo ugljenim hidratima. Neka vam užina bude bogata ugljenim hidratima, kako biste uspostavili balans u odnosu na količinu unesenih proteina.

VIŠAK KALORIJA

Kada vam je ishrana bogata proteinima, možete stvoriti osećaj sitosti ali tokom vremena višak kalorija (bez obzira na to odakle potiču) izazvaće povećanje telesne težine.

DIGESTIVNI PROBLEMI

Digestivni problemi i zatvor su gotovo sigurni ukoliko, pored proteina, ne unosite dovoljno vlakana. Vlakna unosite preko žitarica, povrća i voća, a 25 grama dnevno je sasvim dovoljno za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

BEZ NJIH NE RAZMIŠLJAJTE O MIŠIĆIMA: 66 najzdravijih namirnica (rangiranih prema sadržaju proteina)

KONSTANTNA POTREBA ZA VODOM

Podaci s upokazali da prevelik unos proteina izaziva blagu dehidriranost. Rad bubrega je “pojačan” kako bi se uklonio višak proteina, zbog čega učestalo urinirate. Ukoliko ne utičete na unos proteina, možete biti zaslužni za pojavu kamena u bubregu.

Pročitajte i  Neplodnost kod muškaraca: kako nastaje i kako se može sprečiti?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *