Zdravlje na usta ulazi: Obrok koji jača vaš organizam - Men`s Health

Zdravlje na usta ulazi: Obrok koji jača vaš organizam

To praktično znači da bi osim uobičajene zimnice, svakodnevni jelovnik trebalo da bude obogaćen i svežim povrćem, koje je inače nedovoljno zastupljeno u zimskoj ishrani našeg stanovništv, piše b92.net

Poboljšajte imunitet svakim zalogajem: 7 neobičnih trikova da povećate unos vitamina C

Za mnoge je salata od svežeg povrća tek uzgredna pojava na trpezi, što je apsolutno pogrešno. Izbegavanjem sveže salate lišavamo organizam važnih sastojaka, naročito vitamina C, provitamina A, kao i drugih važnih sastojaka, podvlače nutricionisti.

Zimi se posebno preporučuje paradajz, bilo u obliku salate, soka ili pirea, jer sadrži brojne dragocene sastojke važne za očuvanje zdravlja. Jedino bi upotreba kečapa trebalo da se ograniči, jer sadrži osam kalorija više od sladoleda.

Pogledajte i Koje namirnice (ne) treba da se seku nožem?

Osim povrća, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima i voće, posebno agrumi i kivi, zbog obilja vitamina C, važnog antioksidansa koji povećava otpornost prema infekcijama, karakterističnim za zimski period. Osim toga, redovno konzumiranje voća održava zdrave desni, ubrzava zarastanje rana i održava tonus organizma sprečavajući umor.

Izvor: novosti.rs

Pročitajte i  Voće za svaki dan
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *