PAŽLJIVO: Šta da radite ako vam promrznu prsti? - Men`s Health

PAŽLJIVO: Šta da radite ako vam promrznu prsti?

Promrzline na delovima tela se prepoznaju po tome što je koža modra, bela ili crvena, a kasnije nastaje otok, a nekada i plikovi.

ŠTA RADITI AKO PRIMETITE PROMRZLINE?

Ukoliko se jave promrzline osobu treba uvesti u toplu prostoriju, skinuti joj obuću, odeću i prstenje, a komade koji su zalepljeni na kožu ne treba nasilno skidati, već ih treba obrezati makazama, navedeno je na sajtu Institutu za javno zdravlje Srbije “Batut”.

Promrzline treba prekriti gazom, ali ih ne treba uvijati zavojem. Ukoliko su promrzle osobe pri svesti treba im dati topla, zaslađena, bezalkoholna pića. 

PREPOZNAJTE SIMPTOME: Kako razlikovati prehladu i grip?

Pri dužem boravku na niskim temperaturama može doći i do smrtnog ishoda – “bele smrti”. Dolazi do hlađenja čitavog tela uz nemogućnost organizma da sačuva minimalnu telesnu temperaturu, oštećenja centralnog nervnog sistema, naglog pada reakcija na bol, pospanosti, stanja sličnog narkotisanom i vrlo brzog smrtnog ishoda.

ALKOHOLISANA STANJA I ISCRPLJENOST UBRZAVAJU NASTANAK SMRZAVANJA

Novorođenčad i mala deca su sklona smrzavanju zbog niske telesne mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama.

KAKVU GARDEROBU JE NAJBOLJE NOSITI U OVAKVIM VREMENSKIM USLOVIMA?

U “Batutu” kažu da tokom hladnih dana treba nositi garderobu koja nije previše uz telo. Prednost imaju sintetički materijali, koji su vodootporni i brzo se suše, u odnosu na tradicionalne: pamuk i vuna, koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće.

NIKAKO NE RADITE…

Promrzline na rukama i nogama nikako ne treba trljati, ne bušiti plikove, ne navlačiti rukavice ili čarape, ne stavljati termofor.

Izvor: Mondo.rs

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/Pročitajte i  Oslobodite se bola u kičmi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *