NAPITAK KOJI PIJU SPORTISTI: 8 stvari koje treba da znate o kombuhi - Men`s Health

NAPITAK KOJI PIJU SPORTISTI: 8 stvari koje treba da znate o kombuhi

Kombuha je potencijalno zdrav napitak koji nastaje fermentacijom slatkog čaja s kulturom gljiva i bakterija. Zbog svojih svojstava je veoma zdrava, ali se savetuje konzumacija u umerenoj meri. Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o ovom piću.

Najbolji dan započinje ovim napicima: 3 ukusna čaja za jutarnju detoksikaciju

DATIRA IZ 221. P.N.E

Kombuha je nastala u Kini, a veruje se da datira još iz vremena 221 godine pre Hrista. U to vreme su je nazivali “čajem besmrtnosti”, a do današnjih dana smatra se izvrsnim prirodnim lekom.

PROBIOTIČKA DEJSTVA

Kombuha se fermentiše sa simbiotičkom kolonijom različitih bakterija i plesni poznatijom kao SCOBY. To znači da pozitivno deluje na rad creva, jer se tokom fermentacije oslobađa čak 90 procenata šećera iz samog čaja, pretvarajući ovaj napitak u prirodan lek za probleme sa varenjem.

Ne možete da hodate od žestoke upale mišića? Ovih 5 stvari će vam sigurno pomoći!

SAVEZNIK U SKIDANJU KILOGRAMA

Iako su efekti kombuhe na regulaciju telesne težine limitirani, zbog svega 30 kalorija u jednoj šolji, kombuha je mnogo zdravija opcija od voćnih sokova prepunih fruktoze. Studije koje su obavljene na životinjama pokazale su da ovaj napitak pokreće procese u telu redukujući unos kalorija.

SADRŽI ALKOHOL

Kvasac kombuhe se hrani šećerima što dovodi do proizvodnje alkohola. Prema regulacijama zdravstvenih organizacija svako piće koje sadrži više od 0,5 procenata alkohola smatra se alkoholnim pićem. Flaširanu kambuhu možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, dok u slučaju kućne izrade morate biti oprezni zbog procenata alkohola koji može biti veći nego kod piva. U prvih 5 do 6 dana nakon pravljenja napitka nivo alkohola raste za čitavih 5,5 grama po litru, a nakon toga počne da opada.

Pročitajte i  Zdravstveni rizik od antibaterijskih sapuna?

Otkrijte i Napitak koji ubrzava metabolizam i poboljšava varenje

POVEĆAVA ENERGIJU

Ukoliko patite od oboljenja kao što su anemija, kombuha je odlično rešenje jer zbog organski kiselina u sebi povećava hemoglobin i protok kiseonika u krvi.

Drugim rečima, povećaće vam energiju u delovima dana kada vam je najpotrebnija. Uz to sadrži i vitamin C koji povećava apsorpciju gvožđa u organizmu.

SPREČAVA PROPADANJE ZUBA

Kombuha je piće ispunjeno kiselinama koje nakon nekog vremena sprečava negativne procese u vašim zubima. Međutim, zbog citrusnih sastojaka koja u sebi sadrže bakteriju pletoru, savetuje se ispiranje usta vodom kao vid prevencije.

JAČA IMUNITET

Kada ljudsko telo podlegne oksidativnom stresu, naš imunološki sistem je prvi na udaru. Blagotvorna kombuha se aktivno bori protiv tih stanja zbog nutritivnih svojstava koje ima u vidu velikih količina vitamina C i cinka koji smanjuju upalne procese.

Saznajte i Neobičan način da ojačate imunitet za samo 15 sekundi

UNAPREĐUJE MENTALNO ZDRAVLJE

Kao što smo već ranije napomenuli, kombuha je probiotičko piće, ali pored digestivnog trakta koristi će imati i vaše mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da mikrobiota u crevima ima veoma važnu ulogu i u mentalnom zdravlju. Tako da ispijanje ovog čaja popravlja raspoloženje i smanjuje rizik od depresije i anksioznosti.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *