ZDRAVI, BRZI, SNAŽNI: 8 saveta da svoje sačuvate svoje "plivače" - Men`s Health

ZDRAVI, BRZI, SNAŽNI: 8 saveta da svoje sačuvate svoje “plivače”

Velika pažnja se posvećuje ženskoj plodnosti, a kao da svi zaboravljaju da je loš kvalitet sperme glavni krivac neplodnosti u čak 50 procenata slučajeva. Ali evo dobrih vesti: postoji dovoljno načina da svoje “plivače” zadržite snažnim i zdravim. 

POSETITE UROLOGA

“Većina žena redovno posećuje ginekologa još od vremena kada su dobile prvu menstruaciju, dok muškarci sa druge strane vrlo retko odlaze kod urologa”, kaže Mark Golštajn, profesor na medicini sa Univerziteta Kornel. Najveća ironija je u tome što je u slučaju muškaraca mnogo lakše odrediti dijagnozu i nakon toga tretirati mogući problem. U nekim slučajevima doktor može odrediti istoriju različitih bolesti koje mogu uticati i na sterilitet muškarca.

Pogledajte i 18 najboljih namirnica za zdravlje penisa

PAŽLJIVO SA LEKOVIMA

U jednoj studiji iz 2013. godine otkriveno je da jedinjenje finasterid koje se nalazi u šamponima za rast kose, loše utiče na broj spermatozoida. Slična situacija je i sa lekom Prozak koji se daje pacijentima koji boluju od depresije koji u sebi sadrži elemente koji značajno smanjuju pokretljivost sperme.

HORMONSKE TERAPIJE

Neki ljudi suočeni sa manjkom napretka u teretani ili generalno manjkom energije, dolaze u iskušenje da počnu da koriste suplemente koji povećavaju nivo testosterona. Pre bilo kakve konzumacije suplemenata razgovarajte sa urologom jer se često događa da višak testosterona kao posledica uzimanja suplemenata, loše utiče na plodnost muškarca jer deluje kontraceptivno.

Saznajte i Problem sa ejakulacijom o kojem nijedan muškarac ne želi da priča

KONTROLA TELESNE TEŽINE

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da muškarci sa viškom kilograma (indeksom telesne mase preko 30) imaju manji broj spermatozoida i veći DNK fragmentaciju u odnosu na one koji imaju zdravu telesnu težinu. Visok procenat masti u telu takođe može dovesti do hormonalnih disfunkcija koje pogađa pokretljivost sperme.

Pročitajte i  Piti vodu tokom jela – da ili ne?

NE PRETERUJTE U TERETANI

Ne postoje egzaktni podaci o tome na koji način vežbanje negativno utiče na prozvodnju spermatozoida, ali statistike su pokazale da pretreniranost loše utiče na plodnost muškarca. Izuzetno veliki fizički napori, telo stavljaju u fizičko stanje stresa što negativno utiče na kvalitet sperme. Umerenost u svemu pa i u vežbanju je ključno za zdravlje.

Prevencija steriliteta: Kako da vaša sperma ostane zdrava

VREME NIJE SAVEZNIK

Kod nežnijeg pola plodnost opada sa godinama, dok je u slučaju andropauze (muške menopauze) taj proces je nešto sporiji. Najnovije studije su pak utvrdile da su očinske godine takođe važne. Naime, muškarci preko 45 godina, čak i u slučaju da imaju partnerku ispod 30 godina, imaju dva puta više šansi da dobiju bebu sa Daunovim sindromom, tri puta više šansi da dete stekne šizofreniju i pet puta više šansi za rizik od autizma.

OPREZNO

Testisi su vrlo osetljiv deo ljudskog tela. Kvalitet sperme ii plodnost su prvi na udaru nakon naše izloženosti toksičnim hemikalijama. Marihuana se vezuje za receptore estrogena u testisima i tu ostaju do čak tri nedelje. Samo jedan džoint mesečno uzrokuje koncentraciju u testisima koji se zovu gonadal toksin koji stvaraju nepravilan oblik spermatozoida. Treba biti oprezan i sa alkoholom, najviše šest pića nedeljno, po mogućnosti i da potpuno izbacite alkohol.

Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate

TESTIRAJTE SE

Postoji nekoliko načina da sami kod kuće proverite stanje vaše sperme, ali lekari preporučuju laboratorijske analize koje egzaktno pokazuju vitalnost, oblik i DNK strukturu sperme. Takođe tu su i dva nova načina testiranja TUNEL i SCSA koji vrlo jasno otkrivaju broj fragmentacija unutar sperme.

D.R.

Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *